Hlavní obsah

Češi jsou s výsledky prezidentské volby spokojeni, brali ji jako souboj osobností

Novinky, jas

S výsledkem prezidentských voleb je spokojena mírná většina společnosti. Lidé je přitom primárně nevnímali jako střet levice s pravicí, ale coby souboj osobností, plyne z výzkumu společnosti STEM.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg před debatou v TV Nova

Článek

Výsledek voleb kvituje s povděkem 53 procent Čechů. Nejspokojenější jsou příznivci SPOZ (93 procent), sociálních demokratů (81 procent) a KSČM (77 procent).

Výrazně nižší spokojenost deklarují stoupenci pravice. S volbou je spokojeno 20 procent stoupenců ODS a 18 procent  sympatizantů TOP 09. Z nerozhodnutých voličů je s volbou Miloše Zemana spokojeno 45 procent lidí.

Spokojenost s výsledkem voleb (v procentech)
anone
Jste spokojen/a s výsledkem prezidentských voleb?5347
zdroj: STEM

Výsledek klání pochopitelně nejvíce konvenuje těm, kteří Zemana volili (95 procent). Z lidí, kteří hlasovali pro Karla Schwarzenberga, deklaruje spokojenost pouze 13 procent. Pozitivně výsledek nehodnotí ani většina lidí, kteří v prvním kole dali hlas Janu Fischerovi (55 procent uvádí, že je s výsledkem nespokojeno). Naopak 74 procent občanů, kteří v prvním kole hodili hlas Jiřímu Dienstbierovi, hodnotí výsledek voleb kladně.

Mezi nevoliči je výsledek prakticky vyrovnaný, přičemž 51 procent vnímá Zemanovu volbu pozitivně.

Češi nejčastěji považovali volbu prezidenta za střet osobností (44 procent). Podle 30 procent lidí šlo o souboj levice s pravicí a podle zbývajících 26 procent byla volba střetem, který měl napovědět o dalším směřování země.

Za střet pravicové a levicové ideologie považovali volbu častěji příznivci Jana Fischera a Jiřího Dienstbiera, zjistila agentura.

Anketa

Jste spokojen/a s výsledkem prezidentských voleb?
Ano
60 %
Ne
40 %
Celkem hlasovalo 5394 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám