Hlavní obsah

Přímá volba byla správná a důstojná, myslí si lidé

Novinky, jas

Přímou volbu prezidenta, která v lednu ovládla dění na české politické scéně, považuje zpětně většina lidí za správné rozhodnutí. Většinová shoda panuje i na tom, že volba proběhla důstojně a lidé hlavu státu volili bez předsudků. Plyne to z výsledků průzkumu společnosti STEM.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg

Článek

Volit prezidenta přímo považuje za správné 83 procent veřejnosti. Podle agentury to odpovídá dlouhodobým přáním zhruba 80 procent občanů, kteří od konce 90. let minulého století přímou volbu požadovali.

"Dvě třetiny lidí (67 procent) se domnívají, že většina voličů se snažila vybírat z kandidátů odpovědně a posuzovala jednotlivé uchazeče o prezidentský úřad bez předsudků," uvádí agentura.

Názory na přímou volbu prezidenta (v procentech)
anone
Bylo zavedení přímé volby správné?8317
Volili lidé odpovědně a posuzovali kandidáty bez předsudků?6733
Měla volba důstojný průběh?6634
zdroj: STEM

I přes problémy, které provázely zejména nominace kandidátů i ostrým výrokům rámujícím kampaň, si rovné dvě třetiny lidí myslí, že průběh voleb byl důstojný. Striktně opačný názor má deset procent Čechů.

Častěji jsou s důstojností volebního klání spokojeni příznivci vítězného Miloše Zemana (78 procent). Stejný názor má i 59 procent stoupenců Karla Schwarzenberga a 56 procent nevoličů.

Nejčastěji jsou příznivci přímé volby mezi vysokoškoláky. Při pohledu na stranické preference respondentů mají odměřený vztah k proběhlým volbám stoupenci ODS.

"Ze všech tří aspektů hodnotí volby příznivě hlavně sympatizanti levicových stran (ČSSD, KSČM, SPOZ), ale, s jistými výhradami k důstojnosti voleb, i stoupenci TOP 09," všímá si průzkum.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám