Hlavní obsah

Velezrada je velmi nadnesený termín, soudí Zeman o žalobě na Klause

• Aktualizováno
Novinky, jov, ada, nig

Zvolený prezident Miloš Zeman považuje obvinění svého předchůdce Václava Klause z velezrady za velmi nadnesené. Uvítal, že někteří senátoři ČSSD se odmítli připojit k návrhu žalovat Klause u Ústavního soudu. Zeman ale zároveň odsuzuje amnestii, kterou Klaus vyhlásil.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miloš Zeman

Článek

„Domnívám se, že pokud páni senátoři žalují pana prezidenta Klause pro velezradu, tak je to poněkud velmi a velmi nadnesený termín. Velmi jsem uvítal, že i někteří sociálně demokratičtí senátoři tento návrh odmítli,“ řekl ve středu Zeman novinářům při příchodu do své kanceláře v pražské Loretánské ulici.

Už v úterý budoucí prezident prohlásil, že se podle jeho mínění Klaus nedopustil velezrady, nicméně amnestii, kterou vyhlásil na Nový rok, označil za chybu.

Škromach: Nejde mi o pomstu Klausovi

Šéf horní komory Milan Štěch ve středu převzal návrh žaloby na Klause, podepsalo ji 28 senátorů. Pokud Senát žalobu schválí, předloží ji ústavním soudcům, kteří rozhodnou. Jako poslední se připojil místopředseda Senátu Zdeněk Škromach (ČSSD), který je přitom řazen mezi Zemanovy spojence.

Škromach na dotaz Novinek uvedl, že se Zemanem se v názoru ve své podstatě neliší. Vysvětlil, že návrh žaloby na rozdíl od „některých aktivistů, kteří se chtějí pomstít Klausovi“, podepsal proto, že chce, aby se u Ústavního soudu vyjasnily kompetence prezidenta ve věci udělování amnestie, a došlo tak k uklidnění situace.

Vícha: Většina senátorů ČSSD by mohla být pro

Škromach i šéf senátorského klubu ČSSD Petr Vícha Právu potvrdili, že schůze, na níž by měl Senát o návrhu hlasovat, má být v pondělí. Termín ještě musí stvrdit organizační výbor.

Vícha, který sám petici nepodepsal, odhaduje, že z klubu ČSSD by návrh mohla podpořit "mírná většina senátorů".

Reklama

Výběr článků

Načítám