Hlavní obsah

Štěch převzal návrh žaloby na Klause

Praha
Aktualizováno

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) ve středu převzal návrh žaloby na prezidenta Václava Klause. Podle České televize ji podepsalo 28 senátorů. Komora bude o návrhu hlasovat. Pokud jej schválí, předloží jej k Ústavnímu soudu, který by mohl rozhodnout o Klausově případné velezradě.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD)

Článek

Údajné velezrady se podle předkladatele návrhu, podnikatele Karla Janečka, měl prezident dopustit vyhlášením dílčí amnestie. Velezrada je jediným činem, za nějž by mohl být prezident stíhán.

Velezrada je definována v zákonu o Ústavním soudu. Je definována jako "jednání prezidenta republiky směřující proti svrchovanosti a celistvosti republiky, jakož i proti jejímu demokratickému řádu".

Janeček v úterý oznámil zisk potřebných 27 podpisů senátorů, které byly nezbytné pro to, aby se horní komora návrhem zabývala. Přesné počty však odpoledne kolísaly, neboť se ukázalo, že někteří ze senátorů své podpisy přislíbili, ale samotný dokument nesignovali. [celá zpráva]

Škromach kritizoval ukvapenost, sám podepsal

Janeček nakonec sehnal 28 podpisů. Jako poslední se pod výzvu podepsal podle ČT místopředseda komory Zdeněk Škromach (ČSSD). Ve středu nejprve pokračoval ve veřejné kritice svých spolustraníků, kteří žádost podepsali ještě před jednáním senátního klubu ČSSD.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zdeněk Škromach (ČSSD)

V jeho průběhu na svůj facebookový profil napsal: „Zase jedno z pražských rán na zasedání senátního klubu. Klub projednává iniciativu na žalobu na prezidenta Klause za velezradu. Docela mě překvapilo, že je vlastně už rozhodnuto, ač i já jsem respektoval stanovisko grémia a předsedy Slávka Sobotky, aby se o podpisu rozhodlo až po projednání naším senátním klubem.“

Škromach dále kritizoval unáhlenost některých senátorů. „Ale ukazuje se, že ne všichni jsou ochotni respektovat elementární základy demokratického rozhodování. Sám jsem respektoval, že o podpisu se rozhodnu až po projednání naším senátním klubem,“ dodal.

Za ČSSD připojili svůj podpis ještě před středečním jednáním klubu například senátoři Jiří Dienstbier, Miroslav Antl, František Bublan, Alena Gajdůšková či Jan Žaloudík.

Reklama

Výběr článků

Načítám