Hlavní obsah

Odchod Klause si diváci České televize užijí dosyta

Právo, jp

Veřejnoprávní Česká televize odvysílá od neděle až do příštího pátku mnoho pořadů, ve kterých připomene významnou událost příštího týdne: poslední dny a hodiny prezidenta Václava Klause ve funkci hlavy státu a páteční inauguraci nově zvoleného prezidenta Miloše Zemana.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Programový maratón zahájí v neděli 3. března od 20.00 hodin na ČT živě slavnostní koncert k poctě Klause nazvaný Díky nejen za jazz, pane prezidente. Uskuteční se ve Španělském sále Pražského hradu a má trvat necelé dvě hodiny. Vystoupí na něm František Uhlíř Trio, Boris Urbánek Band, Emil Viklický kvintet a zpěvačka Lucie Bílá s klavíristou Petrem Maláskem. Koncert moderuje Ondřej Hejma z kapely Žlutý pes.

Ve středu 6. března uslyšíme na ČT 1 od 21.00 hodinový rozhovor s končícím prezidentem, který povede Jakub Železný. Ve čtvrtek je Klausovi věnována podstatná část večerního programu na ČT 1. Ve 20.00 přednese odcházející prezident zhruba dvacetiminutový projev (uvede ho současně i stanice ČT 24) a poté bude následovat asi padesátiminutový dokument nazvaný Podoby Václava Klause, což má být podle programových informací osobní zpověď nejen o deseti letech prezidentování, ale i o tom, co se za tu dobu na Hradě změnilo a kam povedou další Klausovy kroky.

Co přinese Zeman

Při příležitosti konce Klausova mandátu připravila zpravodajská stanice ČT 24 od pondělí do čtvrtka vždy v 18.35 Speciál Interview ČT 24. V pondělí má prozradit ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, co od Zemana očekává jako jeho největší konkurent v prezidentských volbách.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miloš Zeman

V úterý se předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová zamyslí nad tím, jaké asi bude soužití levicového prezidenta s pravicovou vládou. Ve středu představí předseda Senátu Milan Štěch své názory na spolupráci Zemana se Senátem, řešit se také bude otázka, zda senátoři schválí Zemanovy kandidáty na ústavní soudce.

Kancléř Jiří Weigl zhodnotí ve čtvrtek deset prezidentských let. Také má prozradit, zda po inauguraci nového prezidenta stávající kancléř odejde nebo zůstane. Pokud odejde, má říci, i proč odejde.

Pátek ve znamení inaugurace

Dokumenty a archivní záběry s Klausem odvysílá stanice ČT 24 ve středu a ve čtvrtek odpoledne i večer v různých časech dne a v různé délce. Jsou připravené pod společným názvem Václav Klaus: 10 let prezidentem. Například ve čtvrtek 7. března se diváci setkají s připomenutím Klausova vládnutí až sedmkrát za den.

Páteční inauguraci nového prezidenta Miloše Zemana se bude věnovat po celý den stanice ČT 24. Od 9 až do 19 hodin chystá mimo přímý přenos slavnostního aktu z Vladislavského sálu pražského Hradu a z následujícího uvedení do úřadu a oslav na Hradě nepřetržité pásmo živých vstupů, aktualit a diskusí.

Reklama

Výběr článků

Načítám