Hlavní obsah

Komunistický radní Kučera rezignoval

– České Budějovice • Aktualizováno
Právo, Pavel Orholz

Václav Kučera (KSČM) v úterý v podvečer po dohadovacím jednání zástupců KSČM a sociálních demokratů oznámil novinářům, že v březnu rezignuje na svou funkci uvolněného radního Jihočeského kraje. Sociálním demokratům vadily informace, že měl být v roce 1989 spolupracovníkem kontrarozvědky, podléhající STB.

Radní Jihočeského kraje Kučera oznamuje rezignaciVideo: Pavel Orholz, Právo

 
Článek

„Přes podporu našeho klubu jsem se rozhodl, že budu v březnu rezignovat na funkci radního, a to jenom z toho důvodu, abych nezablokoval jednání a nebyla zrušena koaliční smlouva mezi ČSSD a KSČM,“ uvedl Kučera. Zdůraznil, že má zájem, aby nadále pracovala levicová vláda v Jihočeském kraji. Kučera se vzdal místa v radě, ale zůstává předsedou zastupitelského klubu KSČM v Jihočeském kraji, a tedy i zastupitelem.

Členové zastupitelského klubu komunistů Kučeru původně podpořili, aby ve své funkci zůstal. „Ctíme jeho osobní integritu a jeho rozhodnutí. V žádném případě jsme se ho nesnažili jakýmkoliv způsobem ovlivňovat,“ konstatoval Petr Braný, předseda Krajského výkonného výboru KSČM.

Komunisté už také prozradili, že na místo radního pro životní prostředí navrhli svému koaličnímu partnerovi 31letou zemědělskou inženýrku Hanu Rodinovou z Oseku na Strakonicku, která za KSČM kandidovala, ale není její členkou.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Zleva Václav Kučera, Petr Braný a Jiří Zimola na úterní tiskové konferenci po dohadovacím řízení mezi dvěma koaličními stranami

Zimola krok kvitoval

„Rozhodli jsme se, že Václava Kučeru by nahradila paní inženýrka Rodinová a tento návrh jsme předložili koaličnímu partnerovi. Stejně tak by měl odstupující Vítězslavu Baborovou na pozici radní pro školství vystřídat Tomeš Vytiska a na neuvolněného radního jsme navrhli Alenu Nohavovou,“ vysvětlil Petr Braný.

Krok Kučery přivítal hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD). „Musím ocenit přístup našeho koaličního partnera. Mohlo se samozřejmě zdát, že je to jakýsi ping pong, který spolu koaliční strany hrají. Ve skutečnosti jsme však všichni byli vedeni upřímnou snahou, abychom tento problém vyřešili, a vyřešili jsme ho tak, aby nadále pokračovala fungující levicová koalice v Jihočeském kraji. Musím poděkovat Václavu Kučerovi i KSČM, že se k tomuto problému postavili tímto způsobem,“ kvitoval rozhodnutí Kučery hejtman.

Doplnil, že personální návrhy KSČM předloží na nejbližším zasedání 7. března krajským zastupitelům ke schválení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám