Hlavní obsah

Šéf odborů si Zemanovi postěžoval na Nečase

Novinky, Jiří Ovčáček

Předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek v úterý osobně pozval zvoleného prezidenta Miloše Zemana na příští jednání tripartity, které by se mělo konat v květnu. Zároveň si Zemanovi postěžoval na úterní rokování tohoto orgánu, kdy podle něj premiér Petr Nečas (ODS) jednal způsobem, který všechny frustroval.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek

Článek

„Pana prezidenta jsem na tripartitu pozval, takže věřím, že využije té možnosti a na tripartitu se přijde určitě podívat,“ řekl Dufek po asi hodinovém jednání se Zemanem v jeho kanceláři v pražské Loretánské ulici. Nejbližší jednání tripartity se podle šéfa odborů uskuteční v květnu.

Tripartita se přitom sešla právě v úterý, k žádnému výsledku ale nedospěla.  Odboráři například požadovali po vládě urychlené kroky proti rostoucí nezaměstnanosti.

Dufek si u Zemana postěžoval, že jednání premiéra Nečase bylo nepřipravené a frustrující. „Velice špatné, ztratil jsem veškeré iluze o řízení tohoto státu. Myslím, že tak nepřipravené, tak frustrující jednání z pozice premiéra, se snad nesluší,“ popsal situaci na tripartitě.

Nečas se zúčastnil části jednání tripartity i s ministrem dopravy Zbyňkem Stanjurou (ODS). Pak ale na rokování zůstala jen ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09). A schůze tripartity byla přerušena.

Pecina navštíví sjezd SPOZ

Do Zemanovy kanceláře se v úterý dostavil také exministr vnitra Martin Pecina. Při odchodu prohlásil, že nejednal s budoucím prezidentem, ale s šéfem Strany práv občanů - zemanovci (SPOZ) Vratislavem Mynářem a místopředsedou Martinem Nejedlým. Pecina přijal pozvání na březnový sjezd zemanovců.

„Říkal jsem, že přijedu jako host,“ uvedl. Pecina před časem vystoupil z ČSSD. Členem SPOZ není, ale uvažuje o tom.  „Uvažuji nad tím, ale víte, mně v tom byznysu teď nic neschází, takže se do politiky moc angažovat nechci,“ řekl Pecina, který je nyní generálním ředitelem společnosti Vítkovice Power Engineering.

Reklama

Výběr článků

Načítám