Hlavní obsah

Věci veřejné podaly trestní oznámení na vládu kvůli toleranci hazardu

Právo, Novinky, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Věci veřejné (VV) zastoupeny předsedou Vítem Bártou a poslancem Josefem Novotným podaly v úterý dopoledne na Nejvyšším státním zastupitelství trestní oznámení na členy vlády kvůli tomu, že nijak nezasáhli vůči hazardu v podobě videoloterijních terminálů (VLT). Ministerstvo financí nařčení z nečinnosti odmítlo a připomnělo, že v posledním roce zrušilo povolení k provozování několika desítek tisíc automatů.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Poslanec Josef Novotný, místopředsedkyně strany Petra Quittová a předseda Vít Bárta před budovou Nejvyššího státního zastupitelství.

Článek

Podle véčkařů se tak členové vlády dopustili zneužití pravomoci úřední osoby nebo maření úkolů úřední osoby z nedbalosti. VV se nelíbí, že vláda prý toleruje vyšší sázky a hodinové prohry, než povoluje zákon.

„Trestní oznámení míří na členy vlády, kteří hlasovali pro revokaci vládního usnesení z března 2012. Tím se vláda usnesla, že respektuje připomínky ombudsmana a nařizuje ministerstvu financí omezit VLT, pak ale v květnu na přání ministra financí Miroslava Kalouska revokovala své usnesení, že ministerstvo nemusí omezovat sázky u VLT,“ prohlásil před budovou nejvyššího žalobce Bárta.

Podle něj má být například maximální hodinová prohra u VLT 10 tisíc korun, ale vláda toleruje 250 tisíc korun. „Je pak jednoznačné, že takto vysoké prohry způsobují velké množství životních tragédií a exekucí, jak na to nejen vládu, ale i předsedkyni Poslanecké sněmovny opakovaně upozornil ombudsman,“ řekl Bárta.

Takový hazard v každé cukrárně

Poslanec Novotný upozornil, že stav týkající se VLT v České republice překračuje všechny meze. „Doufáme, že se tu aspoň bude dodržovat zákon, který stanoví jisté limity. Vždyť u nás se takový hazard provozuje v kdejaké cukrárně nebo benzínce. Důležité také je, že tento proces zajišťovali zkorumpovaní úředníci ministerstva financí a že to premiér Petr Nečas a ministr Kalousek kryjí, je druhá věc,“ rozohnil se Novotný.

Podle Novotného Česko jako jediné z vyspělých zemí nemá sociologickou studii o dopadu hazardu na veřejnost. „Nebude dokončena ani v tomto volebním období, přitom ji mají i v Rusku nebo na Ukrajině,“ dodal Novotný.

"Ministerstvo financí vystupuje proti hazardu velmi razantně. Ten je od loňského roku řádně zdaněn, obce jej mohou na svém území plně regulovat a v posledním období bylo zrušeno téměř 30 000 povolení k výherním přístrojům," reagoval na trestní oznámení mluvčí resortu Ondřej Jakob. Zároveň dodal, že se resort drží zákona.

Reklama

Výběr článků

Načítám