Hlavní obsah

Zeman pozval na Hrad hejtmany

Právo, Jiří Ovčáček

Prezidentský kalendář Miloše Zemana na dobu po inauguraci, která proběhne 8. března, se začíná pomalu naplňovat. Ve středu 13. března přijme Zeman na Pražském hradě hejtmany. Podle informací Práva je v plánu pracovní oběd. Zeman přitom přivítá hejtmany na Hradě krátce před sjezdem ČSSD, který se koná 15. a 16. března v Ostravě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miloš Zeman

Článek

O setkání s novou hlavou státu byli v pondělí hejtmani informováni esemeskou. „Ráno jsem obdržel informaci o termínu konání této akce,“ potvrdil Právu jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD).

Schůzku dohodl se Zemanem šéf Asociace krajů ČR a jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). Podle něj nový prezident přislíbil, že bude v intenzivních kontaktech s kraji a hejtmany. Ze čtrnácti jich je z řad soc. dem. jedenáct, po jednom jsou z KSČM, ODS a Starostů pro Liberecký kraj.

„Jsem přesvědčen, že i Miloš Zeman dobře ví, že v regionální politice má soc. dem. rezervoár budoucích osobností, které mohou být i adepty na ministerská křesla v příští vládě,“ řekl Hašek minulý týden Právu.

Právě někteří hejtmani, které Zeman přijme, by mohli zabodovat na sjezdu ČSSD. Hašek, který obhajuje post stranického prvního místopředsedy, už prohlásil, že bude rád, když se ve vedení strany objeví nové tváře. Zmínil právě Zimolu a také plzeňského Milana Chovance.

„Myslím si, že mohou být posilou jak pro budoucí vedení ČSSD, tak pro předsedu strany Bohuslava Sobotku, až bude uvažovat o budoucí sestavě vlády ČR,“ dodal Hašek.

Sjezdu soc. dem. v Ostravě se Zeman též zúčastní, v pátek 15. března pronese zdravici.

Kromě setkání s hejtmany má nový prezident v plánu v průběhu března a dubna navštívit regiony. První na řadu přijde Zlínský kraj, kde vládnou zemanovci s ČSSD a komunisty.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám