Hlavní obsah

Komunistický radní Kučera zatím nerezignoval, o koalici s ČSSD se rozhodne v úterý

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Členové zastupitelského klubu a jihočeského krajského výboru KSČM v pondělí jednali o setrvání Václava Kučery (KSČM) ve funkci uvolněného radního pro životní prostředí. Kučera prý v roce 1989 spolupracoval s kontrarozvědkou, podléhající STB a jeho odstoupení je v podstatě podmínkou ČSSD pro udržení koalice na jihu Čech. O její existenci bude v úterý jednat smírčí komise ČSSD a KSČM.

Foto: kraj-jihocesky.cz

Václav Kučera (uprostřed)

Článek

Jak Právu už v pátek sdělil zdroj, který je dobře informován o vyjednávání mezi těmito koaličními stranami, Kučerova rezignace je v následujících dnech na spadnutí. Přesto zastupitelé a členové krajského výboru za KSČM odmítali v pondělí tuto zprávu potvrdit. Odvolávali se na úterní smírčí koaliční jednání s ČSSD.

„Během jednání jsme došli k závěrům, které zítra předneseme svému koaličnímu partnerovi. Vzhledem k tomu, také nebudeme podávat o dnešní schůzce jakékoliv informace,“ řekl poslanec a předseda krajského výkonného výboru KSČM Petr Braný.

Jestli Kučera oznámil záměr rezignovat spolustraníkům, odmítl Braný komentovat.

Výsledek jednání komunistů neznal v pondělí večer ani hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD).

„Doufám, že se náš partner zachová zodpovědně a dokáže tak, že má zájem na dalším fungování levicové koalice na jihu Čech,“ poznamenal před úterním smírčím jednáním Zimola.

Podle neoficiálních informací by Kučeru měla ve funkci uvolněného radního nahradit 31letá inženýrka zemědělství Hana Rodinová z Oseka na Strakonicku. Ta sice za KSČM v krajských volbách kandidovala, ale není její členkou.

Reklama

Související články

Jihočeský radní Kučera za KSČM odstoupí

Jihočeský krajský radní Václav Kučera (KSČM), který měl spolupracovat v roce 1989 s tehdejší vojenskou kontrarozvědkou, součástí StB, příští týden rezignuje na...

Výběr článků

Načítám