Hlavní obsah

Zeman na oslavě s věrnými: Přicházím s malým zpožděním deseti let

– Praha
Novinky, Jiří Ovčáček

Miloš Zeman v pondělí večer oslavil se svými nejvěrnějšími v pražském sídle Jazzové sekce vítězství v přímé volbě prezidenta. Setkání bylo zároveň připomínkou, že v roce 2003 kvůli zradě ČSSD Zeman v klání o Hrad neuspěl. Poznamenal k tomu, že přišel oslavovat s malým zpožděním, které trvalo přibližně deset let.

Zeman na oslavě s věrnými: Přicházím s malým zpožděním deseti letVideo: Novinky

 
Článek

Zeman dorazil do zcela zaplněných prostor Jazzové sekce krátce po 18:00. V sále zavládlo vzrušení, lidé si s novým prezidentem potřásali rukou. Na malém pódiu nejprve promluvil šéf sekce Karel Srp. Vyslovil přání, aby byl Zeman nadále tak statečný jako doposud.

Budoucí prezident poděkoval za setkání a hned přešel ke svým oblíbeným bonmotům. „Chtěl bych se omluvit, že jsem přišel s malým zpožděním, které trvalo přibližně deset let,“ vzpomněl na rok 2003, kdy neuspěl v boji o Hrad. Poukázal, že tehdy i přes tento fakt chtěla Jazzová sekce oslavu pořádat. Nakonec se nekonala. „Porážka, pokud nejsme masochisty, se neoslavuje,“ poznamenal.

Pozval Srpa na snídani

Zeman také poděkoval Srpovi, kdy poukázal na to, že byl politickým vězněm a disidentem. Doplnil, že v roce 1988 se právě Srp zúčastnil proslulé snídaně disidentů s francouzským prezidentem Françoisem Mitterrandem během jeho návštěvy Československa. Vzápětí pozval Srpa na další snídani, tentokrát na Hrad.

„Protože v tradici se má pokračovat, dovol mi, abych tě pozval k snídani na Pražský hrad,“ uvedl Zeman. Šéf Jazzové sekce pak prozradil, že s podnikateli budoucí prezident poobědval brambory maštěné máslem. „Na snídani dostaneš něco jiného, ale nebude to ani kaviár ani šampaňské,“ ihned reagoval Zeman.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Budoucí prezident Miloš Zeman přijal 25. února 2013 pozvání Jazzové sekce k oslavě jeho úspěšné kandidatury. Poblahopřát mu přišel i Čestmír Císař (na snímku).

Na pódiu pak promluvila jedna z tváří Pražského jara Čestmír Císař. Toho v roce 1968 navrhovala část vysokoškolských studentů na post prezidenta republiky. Právě jeho účast považovali organizátoři za historický moment propojení Pražského jara se Zemanovým zvolením. „Jsem přesvědčen, že vážený náš Miloš Zeman zlepší pověst Pražského hradu,“ pronesl Císař a vyzval nového prezidenta, aby sjednocoval národ.

Zeman se pak zapsal do pamětní knihy Jazzové sekce. „Nenechte se otrávit,“ citoval, co do knihy uvedl. Budoucí prezident pak odpovídal na řadu dotazů. Prozradil například, že v den vyhlášení výsledků druhého kola měl připraveny dva projevy - pro případ vítězství nebo porážky. Dodal, že se inspiroval generálem Dwightem Eisenhowerem, který měl při vylodění v Normandii v roce 1944 ze stejného důvodu také připraveny dva proslovy.

Budoucí prezident bonmotem odpověděl na otázku, zda bude pít bílé nebo červené víno. V Jazzové sekci se podávalo moldavské. Zeman prozradil, že má rád oba dva druhy. „Sice nejsem bisexuál, ale v oblasti vína dávám přednost oběma druhům,“ pronesl.

Kritika Nečase

Během slavnosti v Jazzové sekci okomentoval Zeman i omluvu sudetským Němcům, kterou pronesl premiér Petr Nečas (ODS) při návštěvě Bavorska. Předseda vlády tím vyvolal negativní reakce na levé části politického spektra.

Budoucí hlava státu zareagovala tradičně bonmotem. Vzpomněl přitom kampaň před druhým kolem prezidentské volby, kdy se staly tématem výroky Karla Schwarzenberga na adresu Benešových dekretů. „Vystoupení pana premiéra Nečase v Bavorsku mě vedlo k pochopení, proč pan premiér Nečas volil v prezidentských volbách Karla Schwarzenberga,“ poznamenal Zeman.

Palec je už vyléčený

Zeman též prozradil, že zabrala léčba zaníceného nervu v levém palci na noze, kterou mu v pátek naordinoval během vyšetření v pražské Fakultní nemocnici v Motole významný fyzioterapeut Pavel Kolář.

Zvolený prezident prohlásil, že mu Kolář palec vyléčil. „Takže už asi nebudu padat ze schodů,“ doplnil. To, že se Zemanovi už lépe chodí, bylo poznat při jeho odpoledním příjezdu do jeho kanceláře v pražské Loretánské ulici.

Akce Jazzové sekce se zúčastnila řada hostů. Dorazil například šéf pražského Městského soudu Jan Sváček, spisovatelé Zdeněk Mahler a Lenka Procházková, prezident Agrární komory ČR Jan Veleba, exposlanec ČSSD Karel Šplíchal, senátor hnutí Severočeši.cz Jaroslav Doubrava, řada členů Zemanovy vlády z let 1998 až 2002 nebo třeba bývalá nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám