Hlavní obsah

Schwarzenberg: Za návrat komunistů si můžeme sami

Právo, dan
Praha

Návrat komunistů k moci, to bylo téma konference, kterou uspořádal vzdělávací institut TOP 09 TOPAZ v břevnovském klášteře v Praze. Předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg na úvod řekl, že se komunisté připravují na to, že znovu budou mít vliv na řízení země. Vinu za posilování komunistů nese podle jeho slov částečně on sám a s ním i další politici.

Foto: Petr Horník, Právo

Karel Schwarzenberg

Článek

„Je to ale i naše chyba, že k posilování komunistů došlo, chyba těch, kteří v té či oné straně, v té či oné podobě vstoupili po roce 1990 do české politiky a podíleli se dvacet let na našem vývoji,“ uvedl Schwarzenberg. Dodal, že je zvláštní, že komunisté posilují i přesto, že hmotně jsme se neměli nikdy lépe.

Podle něj to vypadá, že by se nějakým způsobem mohli komunisté zapojit do řízení země už po sněmovních volbách, které se uskuteční za rok. „Komunisté se připravují, že budou součástí vlády po roce 2014, čemuž přispívá názor sociální demokracie i budoucího prezidenta, kteří počítají s účastí komunistů buď formou podpory menšinové vlády, nebo zapojení v koalici,“ poznamenal.

Dodal, že ale není důvod k panice, komunisté nemají takovou sílu jako po roce 1948, kdy za nimi stál Sovětský svaz. „Ale neznamená to zároveň, že by komunisté nemohli být schopní poničit budoucnost naší země na dlouhá léta,“ řekl šéf TOP 09.

Přejmenovaná KSČM = vykastrovaná

Diskuse konference se točila kolem toho, jestli jsou komunisté polepšitelní. Místopředseda Konfederace politických vězňů Leo Žídek uvedl, že komunismus je nereformovatelný. „Buď komunista jsem, nebo nejsem,“ uvedl Žídek. Komunisté podle něj stále hlásají ideologický boj a chtějí systém změnit násilím.

Na konferenci vystoupil i Dominik Hořejší z Třeboně, jeden z iniciátorů studentských demonstrací proti komunistům v jihočeské krajské radě. V projevu vyzval premiéra Petra Nečase a vládu, aby se pokusili komunistickou stranu dostat před Nejvyšší správní soud, aby přezkoumal, zda není protiústavní. „Abychom viděli, jestli je ústavní, nebo není,“ uvedl.

Senátor za TOP 09 Jaromír Štětina, který konferenci moderoval, uvedl, že pro něj je vystoupení mladého antikomunisty zjevením, protože už nevěřil, že se mezi mladými takový étos ještě objeví. Štětina uvedl, že výzvu studentů vyslyší a osloví Nečase, aby vláda znovu podala žádost na pozastavení činnosti KSČM. Pokud by se vládě podařilo u soudu uspět, donutili by tím komunisty změnit název, což by se podle Štětiny rovnalo jejich „kastraci“, protože by tím přišli o vývěsní štít.

Novinář a dokumentarista Adam Drda kritizoval média za to, že se málo o KSČM zajímají. „Z estetického hlediska je to pochopitelné, že se jí štítí, ale je to škoda, protože ji nikdo pořádně nezná,“ uvedl Drda. Podle něj nejsou komunisté demokrati, ale naučili se demokracii důmyslně využívat.

Disidentka a novinářka Petruška Šustrová soudí, že strašení návratem 50. let nemůže dojít sluchu. „Hrozí nám spíše nový typ normalizace, to je to, co národu zlomilo páteř, v 50. letech lidé mlčeli, protože se báli o život a děti, v 80. letech mlčeli, protože to bylo pohodlnější,“ uvedla.

Reklama

Výběr článků

Načítám