Hlavní obsah

Kubice chce ušetřit a přestat střežit NKÚ

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nečasova vláda chystá neobvyklý úder proti Nejvyššímu kontrolnímu úřadu (NKÚ), který se stal v posledních měsících předmětem ostrých politických sporů a tahanic. V rámci šetření ve státní správě předložilo ministerstvo vnitra ministrům návrh, podle něhož by byl kontrolní úřad jako jediný vyškrtnut ze seznamu klíčových státních objektů střežených policií.

Foto: Martin Štěrba , ČTK

Sídlo Nejvyššího kontrolního úřadu v Praze-Holešovicích

Článek

Vnitro i vláda si od toho slibují roční úsporu 19,3 miliónu korun.

Viceprezident NKÚ Miloslav Kala to ale vidí jinak a mluví o šikaně ze strany vlády vůči nezávislému kontrolnímu úřadu.

Podle něj stejně k žádné úspoře peněz nedojde, jen se náklady na ostrahu objektu přesunou z jednoho státního orgánu na druhý.

„Je to šikana našeho úřadu, který nejspíš díky svým kontrolám leží vládě v žaludku,“ řekl Právu Kala s tím, že jinak si opakovanou snahu vnitra a vlády neumí vysvětlit.

Viceprezident tvrdí, že pokud nakonec k vyškrtnutí NKÚ se seznamu chráněných objektů dojde, bude si muset úřad najmout bezpečnostní agenturu, což si umí jen těžko představit.

Bude chtít víc peněz

A vzhledem k tomu, že úřad je rovněž financován ze státního rozpočtu, bude nucen žádat ministerstvo financí o navýšení prostředků.

„Pokud bychom případně peníze navíc nezískali, mohlo by to omezit i rozsah kontrol,“ tvrdí Kala. K tomu dodává, že už nyní je rozpočet velmi napjatý kvůli chystanému stěhování úřadu.

Aby se policisté z ochranné služby stáhli z prostor NKÚ, bude muset vláda změnit své usnesení z roku 2008, které seznam chráněných objektů stanoví. Je jich celkem dvanáct.

Patří sem sídelní objekty prezidenta republiky, parlamentu, Ústavního soudu, ministerstva zahraničí, vnitra, vlády, civilní kontrarozvědky, Národního bezpečnostního úřadu, civilní rozvědky, policejní prezidia, vybrané objekty letiště V. Havla a NKÚ.

Už před necelými dvěma roky, kdy přišlo Kubiceho ministerstvo s nápadem na stažení svých lidí z NKÚ poprvé, argumentovalo tím, že kontrolní úřad policejní ochranu nepotřebuje.

Prý neexistují informace, podle kterých by budova měla být terčem nějakého útoku, a navíc se v ní téměř nepohybují politické špičky, jejichž bezpečnost má ochranná služba na starost.

Kala ale tvrdí, že v úřadu jsou dokumenty označené stupněm tajné, registry utajovaných dokumentů NATO a EU a vládní utajené spojení, které vyžadují zvýšené nároky na ostrahu budovy.

Ochrana budovy přitom podle něj znamená přítomnost několika policistů ve vrátnici, kde kontrolují návštěvy a obsluhují bezpečnostní rám. „Nevím, kde se vzala suma přes devatenáct miliónů korun, ale i kdyby to tak bylo, pak je to v rámci rozpočtu vnitra mizivá částka,“ prohlásil viceprezident NKÚ v narážce na více než padesátimiliardový rozpočet Kubiceho úřadu.

Vnitro chce v rámci koalicí slibovaného zjednodušení agend a zrušení duplicit ve státní správě příští rok ušetřit kolem 800 miliónů korun. Kala se už před časem obrátil dopisem na premiéra Petra Nečase (ODS), ale neuspěl.

Reklama

Výběr článků

Načítám