Hlavní obsah

Občanský zákoník je stalinistický relikt, tvrdí exministr spravedlnosti

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý kdo hlasoval pro odklad platnosti občanského zákoníku hájí "stalinistický relikt", tvrdí bývalý ministr spravedlnosti v kabinetu premiéra Vladimíra Špidly (ČSSD) Karel Čermák.

Foto: Petr Horník, Právo

Exministr spravedlnosti Karel Čermák

Článek

Podle Čermáka je stávající občanský zákoník z roku 1964, který byl v několika desítkách případů novelizován, "stalinistickým pomníkem".

"Každý, kdo pro to hlasoval, hájí stalinistický pomník, nemůžu si pomoct," rozhorlil se Čermák, podle něhož je důležité i to, kdo navrhl odložení platnosti nového zákoníku, který byl připravován posledních deset let.

"Nemýlím-li se tak KSČM. Tam je asi jasné, co se sleduje. Aby KSČM nikdo nerozboural její stalinistický pomník," uvedl Čermák, který se podivil, že se podobný návrh může objevit i v kabinetu.

To, že jsou v kodexu některé chyby, uznal i ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Připomněl však, že to je v případě podobně rozsáhlých matérií běžné. Blažek spolu s dalšími dvěma ministry připravil analýzu, která ukáže všechna pozitiva i negativa zákoníku.

Reklama

Výběr článků

Načítám