Hlavní obsah

Po nočním sněžení mohou silnice klouzat, přes den bude sníh tát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sněžení se během noci na neděli znovu vrátilo do České republiky. Během dne by ještě mělo sněžit především v západní části země. Do rána tam připadlo několik centimetrů sněhu, který zůstává na silnicích. Komunikace kloužou a místy se tvoří sněhové jazyky, upozorňuje Ředitelství silnic a dálnic. Na východě republiky padá mrznoucí déšť.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Článek

Podle meteorologů napadlo v průběhu noci mezi třemi a sedmi centimetru sněhu. "Na Moravě a ve Slezsku a ve východních Čechách přecházelo do deště," uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

V hlavním městě připadlo v noci v Ruzyni sedm centimetrů sněhu. Sněhová pokrývka v Praze přesahuje na jednotlivých stanicích ČHMÚ 30 centimetrů sněhu.

Pražské letiště zrušilo v neděli ráno lety do Curychu a Mnichova.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Nedělní ráno v hlavním městě

Dopravu ve středních Čechách stále komplikuje sněžení. Cestáři mají v terénu veškerou techniku. "Neustále sněží, jezdíme od dvou hodin od rána s veškerou technikou. Snažíme se to zatím pluhovat a doufáme, že přestane sněžit, abychom to mohli posypat a aby to bylo lépe sjízdné než teď," řekl ráno pracovník kladenského dispečinku správy a údržby silnic.

Nový sníh, který napadl v průběhu noci na neděli
Praha-Ruzyně 7 cm
Kocelovice 7 cm
Doksany 6 cm
zdroj: ČHMÚ

Na dálnici D1 před Prahou upozorňuje ŘSD na nebezpečí tvorby náledí. Mezi 213. a 208. kilometrem ve směru na Prahu je uzavřen pravý jízdní pruh z důvodu úklidu sněhu.

Pouze vyjeté koleje byly ráno na dálnici D5 a rychlostních silnicích R6 a R7. Klouzat to může i na dálnici D8. Tam došlo za Prahou ve směru na Ústí k nehodě, která blokuje levý jízdní pruh. Nehoda je hlášena i z 38. kilometru silnice R10 ve směru na Turnov.

V Plzeňském kraji leží na silnicích buď vrstva ujetého sněhu, nebo vrstva rozbředlá. Silničáři upozorňují na kluzkou vozovku i na dálnici D5 v okolí Rozvadova. Ledovka vzniká na severním Plzeňsku, v okolí Vysoké Libyně.

Sněží také v Karlovarském kraji. Silnice jsou pokryté vrstvou sněhu, a to i hlavní tahy. Na otevřených úsecích, například v okolí Bečova nad Teplou, vznikají sněhové jazyky.

V Jihočeském kraji začalo sněžit po půlnoci a sníh padal asi do pěti hodin. V Chýnově na Táborsku v noci havaroval kamion a došlo i k dalším nehodám.

Sněžení se nad ránem dostalo i do Ústeckého kraje. Na hlavních silnicích na Mostecku, Teplicku, Ústecku a Děčínsku je rozbředlý sníh po chemickém ošetření. Na Chomutovsku, Lounsku a v Krušných horách je vrstva nového sněhu a na Litoměřicku jsou zbytky rozbředlého sněhu.

Podobná situace je i v Libereckém kraji. Nový sníh leží i na hlavních tazích. Na silnicích I. tříd na Českolipsku, Liberecku a Semilsku jsou zbytky rozbředlého sněhu, na Jablonecku je rozbředlý sníh. Vrstva sněhu je na vozovkách nižších tříd v celém kraji.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Na Vysočině leží na hlavním silnicích rozbředlý sníh. Cestáři varují všechny řidiče, kteří se chystají v oblasti Vysočiny cestovat po komunikacích třetích tříd, aby jízdu hodně zvážili. Jak Právo informoval Petr Paštyka z krajského dispečinku zdejší správy a údržby silnic, na ‚trojkách‘, které jsou pod vrstvou sněhu, může oteplení nastražit pořádnou klouzačku.

Po sobotní sněhové nadílce, která Vysočinu pokryla vydatnou čerstvou sněhovou peřinou, přibyla další asi sedmicentimetrová pokrývka v noci na neděli. Nebezpečí bude při současném vývoji počasí čekat na silnicích nejnižších tříd, na nichž zůstala sněhová vrstva. Ta začne odtávat a povrch komunikací bude velmi kluzký.

Silnice mohou namrzat i ve Zlínském kraji. Opatrní musejí být řidiči zejména na Vsetínsku a ve vyšších polohách Zlínska, kde padá mrznoucí déšť. Je tam také mlhavo. Námraza hrozí také na kopci Syrákov na rozmezí vsetínského a zlínského okresu.

Náledí se podle silničářů může tvořit i ve vyšších polohách Olomouckého kraje. Řidiči musí dávat pozor na dálnici D1, která je na úseku mezi kilometry 298 a 341 směrem na Bohumín kluzká. Neprůjezdná je nadále silnice mezi obcemi Norberčany a Nová Véska.

Přes den by mělo být převážně zataženo se sněžením, které bude kromě jihozápadu Čech postupně přecházet v déšť se sněhem nebo déšť. Postupně by měly srážky slábnout. Teploty by se měly pohybovat mezi dvěma a šesti stupni Celsia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám