Hlavní obsah

Zasněžené silnice už mají na svědomí stovky nehod

Aktualizováno

Silnice v České republice jsou v sobotu sjízdné jen s velkou opatrností, některé úseky už byly kvůli přívalům sněhu uzavřeny. Sníh leží na všech hlavních i vedlejších komunikacích, počet nehod velmi rychle narůstá, karamboly jdou do stovek. Sněžit bude po celou sobotu, místy by mělo přibýt až 15 centimetrů sněhu.

Sníh komplikuje dopravu v PrazeVideo: Jakub Herzán, Novinky

 
Článek

Dopravní nehody byly hlášeny již od sobotního rána, první série karambolů postihla jak plzeňskou dálnici D5, tak i silnici R6 z Prahy na Karlovy Vary. Dálnici D5 blokují v úseku mezi Loděnicí a Rudnou ve směru na Prahu uvízlé kamióny.

Na D1 se od rána tvořily kolony kvůli porouchaným nebo odstaveným vozům. Řidiči na dálnicích jezdí pomalu, ve vyjetých kolejích ve sněhu si dovolí rychlost kolem 60 kilometrů v hodině, na menších silnicích jezdí ještě pomaleji.

Vážnější nehoda byla odpoledne hlášena na Liberecku, podle zpráv si vyžádala více zraněných. Nehod ale strmě přibývá ve všech krajích.

Na Náchodsku či Teplicku aktuálně dělají největší potíže sněhové jazyky.

Stále větší komplikace přidělává sníh řidičům ve Středočeském kraji i v hlavním městě, kde jsou rovněž evidovány desítky menších nehod. Větší koncentrace je v Praze na Jižní spojce, kde se v důsledku kolizí následně tvoří kolony.

Foto: Petr Horník, Právo

Dálnice D1 v sobotu odpoledne před Prahou

Na jihu Moravy blokují D1 desítky kamiónů. Vážná je situace od 200. do 184. kilometru ve směru na Prahu, informovali pracovníci Národního dopravního informačního centra.

"Nejlépe udělali ti, kteří dnes nechali auta v garáži a zůstali doma," řekl mluvčí policie Bohumil Malášek.

Foto: Dopravniinfo.cz

Situace na silnicích v sobotu odpoledne

Zima a husté sněžení komplikovaly i železniční dopravu. Například na trati Beroun - Praha nejezdily přes hodinu osobní vlaky.

Některé silnice se zavírají

Silničáři některé silnice zavírají, především kvůli velkému množství sněhu, který nejen padá z nebe, ale také jej na silnice fouká vítr. U Holešova zavřeli silnici z Bořenovic. Více než dva kilometry silnice jsou kompletně zaváté a není poznat, kudy cesta vede.

V Zlínském kraji sněží již druhým dnem, například na Valašsku je v terénu veškerá technika. "Nezbývá než pořád dokola pluhovat. Při takové intenzitě spadu je však nemožné, aby byly cesty černé," řekl jednatel valašské správy a údržby silnic Jaromír Kořistka. Podle něj mají občas problémy kamióny při stoupání, žádné závažné události však hlášeny nejsou.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Počasí přispělo ke stovkám nehod.

Na Rychnovsku jsou uzavřeny čtyři úseky menších silnic. Nesjízdná je silnice z Olešnice v Orlických horách do Sedloňova, z Prorub do Kačerova, z Horní Rokytnice do Říček a z Uhřínova do Rampuše. Dnes v 6:00 silničáři odklidili sníh a otevřeli silnici ze Sedloňova do Deštného v Orlických horách, řekl pracovník dispečinku Správy a údržby silnic Královéhradeckého kraje.

"Vítr sílí a stále sněží, další vývoj je v tuto chvíli těžké odhadovat," uvedl silničář. Se sněhovými jazyky musejí řidiči počítat ve všech okresech Královéhradeckého kraje, v Pardubickém kraji se tvoří v okolí Lanškrouna a Žamberka na Orlickoústecku. Na všech vozovkách je větší či menší sněhová vrstva, na státních silnicích většinou po solení rozbředlá.

Silničáři zavřeli i některé komunikace na Olomoucku u obcí Jívová, Hraničné Petrovice, Norberčany, Horní Loděnice. "Stále drobně sněží, nejvíc nás trápí zafoukávání, už nemáme sníh kam nahrnovat," řekl dispečer olomoucké správy silnic.

Na Vysočině havaroval autobus

Zájezdový autobus s 31 pasažéry narazil do plotu v Ústrašíně na Pelhřimovsku, nikdo nebyl zraněn. Dalších šest havárií eviduje policie na dálnici D1, rovněž se obešly bez zranění. Dálnice je místy zafoukaná a namrzlá, řidiči by měli přes kraj přejíždět s nejvyšší opatrností, řekla mluvčí krajské policie Dana Čírtková.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Sobotní příval sněhu v Praze

Autobus havaroval na silnici I/34 v Ústrašíně před 04:00. Při projíždění zatáčkou dostal smyk a narazil do oplocení rodinného domu, uvedla mluvčí. Silnice sice po nehodě zůstala průjezdná, dopravu teď na místě ale brzdí vyprošťovací práce. Podle předběžných odhadů vznikla při nehodě škoda za 415 000 korun.

Na zasněženou silnici vyjel opilý

Na Karvinsku při jedné kolizi zemřel člověk. Nehoda se stala mezi karvinskou částí Darkov a Českým Těšínem.

Na Vysočině hustě sněží. Na dálnici D1 se stalo několik nehod. Na 165. kilometru krátce před půl devátou havaroval kamión ve směru na Brno a místo je uzavřené pro nákladní auta, která levým jízdním pruhem, který je částečně volný, neprojedou. Osobní vozy mohou jet dál.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Havárie kamiónu na 166. kilometru D1

Na D1 navíc silničáři varují před ledovkou. Může být místy mezi 34. a 74. kilometrem. Klouže to i od Brna směrem na Kroměříž.

Foto: Jan Sokol , ČTK

Nehoda před Bečovem na Karlovarsku

Na Liberecku a Ústecku jsou silnice sjízdné. Na severu začalo sněžit až v půl jedenácté.

"Všechny silnice jsou s opatrností sjízdné, sypače jezdí," uvedl dispečer pro Ústecký kraj. Problémy podle něj mohou mít kamiony na silnici E55 mezi Bořislaví na Teplicku a Velemínem na Litoměřicku.

Na Liberecku silný vítr ale v otevřených úsecích vytváří sněhové jazyky, problémy byly ráno hlavně na Frýdlantsku. Do hor by motoristé neměli vyjíždět bez zimní výbavy, sníh je i na hlavních tazích.

Foto: Jan Sokol, ČTK

Nehoda u Bečova

Na jihočeských silnicích ztěžuje dopravu rozbředlý nebo ujetý sníh, kvůli sněžení musejí motoristé počítat s nižší viditelností. Kamióny nemohou vyjet v kopcích na Prachaticku, uvízly také poblíž Neplachova na Českobudějovicku.

Dopravní nehody jsou zatím bez vážnějších následků. "Řidiče varujeme, aby kdo nemusí, nevyjížděl. Pod sněhem jsou i silnice I. třídy," řekl mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner.

Anketa

Vyjeli jste v hustém sněžení autem?
ano, musel/a jsem
52,8 %
ano, i když jsem nemusel/a
21,9 %
chtěla/a jsem, ale nevyjel/a
25,3 %
Celkem hlasovalo 15260 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám