Hlavní obsah

Izraelský prezident blahopřál Zemanovi, šéf lidovců přinesl víno

Novinky, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Izraelský prezident Šimon Peres zaslal vítězi přímé volby hlavy státu Miloši Zemanovi blahopřejný dopis. Ve čtvrtek mu list předal izraelský velvyslanec v ČR Jaakov Levy. Budoucímu prezidentovi také věnoval dvě láhve nejlepšího izraelského vína. Stejný dar přinesl Zemanovi i šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Krátce před půl čtvrtou pak Zemana navštívil velvyslanec USA Norman Eisen.

Foto: Petr Horník, Právo

Velvyslanec Izraele v Praze Jaakov Levy

Článek

„Přišel jsem poblahopřát ke zvolení,“ řekl po schůzce Levy novinářům. Doplnil, že zároveň předal Zemanovi blahopřejný dopis od Perese. S budoucí hlavou státu Levy probíral situaci na Blízkém Východě, řeč přišla i na Írán. Zeman zastává vůči této zemi radikální stanovisko, je příznivcem preventivního úderu na íránská raketová zařízení.

Levy se Zemanem hovořil i o prezidentské cestě do Izraele. Podle velvyslance je ale nyní předčasné hovořit o termínu. Doplnil přitom, že Zeman už obdržel pozvání mnohokrát před čtvrteční schůzkou.

Foto: Jiří Ovčáček, Novinky

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Po izraelském velvyslanci dorazil na Zemanovo pozvání do kanceláře v pražské Loretánské ulici předseda lidovců Bělobrádek. Lídr KDU-ČSL po jednání prohlásil, že si dovede představit spolupráci s SPOZ na celostátní úrovni.

"Domnívám se, že ano. Naše programy se samozřejmě rozcházejí v některých akcentech a v některých parametrech, nicméně v mnoha principech se překrývají,“ uvedl Bělobrádek, který zmínil majetková přiznání. Jednání se přitom zúčastnil i šéf SPOZ Vratislav Mynář. Právě se zemanovci jsou lidovci v koalici v Pardubickém kraji.

Bělobrádek také prohlásil, že se na schůzce probíraly též možné změny ve vládě a varianty povolebního vyjednávání.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám