Hlavní obsah

Amnestie zastavila 327 kauz, oznámil šéf žalobců Zeman

– Praha • Aktualizováno

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman ve čtvrtek na veřejném slyšení v Senátu uvedl, že doposud bylo kvůli amnestii zastaveno 327 kauz. Některá rozhodnutí dosud nenabyla právní moci. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) nemá za to, že by se kvůli novoroční amnestii prezidenta Václava Klause měla měnit Ústava. Veřejné slyšení je věnováno právě dopadům amnestie.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Zleva předseda senátního Ústavně-právního výboru Miroslav Antl, ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) a nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman na veřejném slyšení k důsledkům amnestie

Článek

Na okresních a krajských zastupitelstvích bylo zastaveno stíhání 265 lidí v 201 kauzách. Na soudech šlo o dalších 331 obžalovaných ve 126 případech. Data jsou podle Zemana k 15. únoru a desítky kauz podle jeho odhadu ještě přibudou.

"Rozhodnutí prezidenta považuji za ústavní a zákonné… O ústavnosti jeho kroku nepochybuji," uvedl Blažek.

Ministr se nedomnívá, že je potřeba současnou právní úpravu amnestie měnit. Uvedl, že budoucí prezident je poučen z průběhu aktuální amnestie a bude-li chtít být zvolen znovu, rozmyslí si, zda amnestii vyhlásí.

Veřejného slyšení v Senátu se účastní experti na ústavní a trestní právo. Podle organizátorů akce se mají zabývat mimo jiné tím, zda je lepší v Ústavě omezit právo hlavy státu zastavovat trestní stíhání, nebo předkládat žaloby k Ústavnímu soudu. Ústavní žalobu již podepsalo 18 senátorů.

Část senátorů se už obrátila na Ústavní soud s žádostí, aby nejspornější část amnestie prezidenta Klause byla zrušena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám