Hlavní obsah

Neprávem odsouzený muž dostane odškodné, ministr se mu omluvil

Ministerstvo spravedlnosti se nebude odvolávat proti nepravomocnému rozhodnutí soudu, aby vyplatilo nespravedlivě odsouzenému Janu Šafránkovi odškodné 4,8 miliónu korun. Uvedla to tisková mluvčí úřadu Štěpánka Čechová s tím, že po ministerstvu se muži omluvil i samotný ministr Pavel Blažek (ODS).

Foto: Milan Malíček, Právo

Jan Šafránek u Obvodního soudu pro Prahu 2

Článek

Muž se stal v devadesátých letech obětí justičního omylu. Soudy ho poslaly do vězení za znásilnění šestnáctileté dívky, přestože byl ve spise důkaz o tom, že nemohl být pachatelem.

Muž se na státu domáhá téměř 32 miliónů korun, ministerstvo mu zatím vyplatilo 409 000 korun a později dalších 366 000. Soud částky vypočítal jako odškodnění za 291 dní ve vazbě a 75 dní ve výkonu trestu. Později mu soud přiřkl dalších 4,8 miliónu jako odškodnění za nemajetkovou újmu. Způsobená újma byla podle soudkyně skutečně značná a Šafránek musel na osvobozující rozsudek čekat velmi dlouho. Muž po verdiktu uvedl, že odvolání zváží.

Ministerstvo spravedlnosti zaslalo Šafránkovi omluvný dopis, následně se s ním sešel i ministr. "Po osobní omluvě ministr spravedlnosti Pavel Blažek pana Jana Šafránka ujistil, že ministerstvo spravedlnosti je připraveno vyplatit odškodné ve výši 4 880 000 korun, které panu Šafránkovi přiznal Obvodní soud pro Prahu 2," uvedla mluvčí.

Skutečný pachatel se našel až v roce 2006

Muž byl ze znásilnění obviněn v roce 1992. Okresní soud ve Žďáru nad Sázavou ho později odsoudil k ročnímu vězení za to, že na Chrudimsku donutil ženu k orálnímu a análnímu styku. Prý jí vyhrožoval, že pokud to někomu oznámí, nakazí ji virem HIV, nebo ji zastřelí. Rozsudek později potvrdil Krajský soud v Brně. V roce 2006 však policie vypátrala skutečného pachatele a Šafránek byl v obnoveném řízení osvobozen.

Částku 31,8 miliónu korun, kterou se na počátku února zabýval soud, požaduje muž jako odškodnění za nemajetkovou újmu. Podle jeho advokáta Petra Kočího musel Šafránek žít s pověstí sexuálního delikventa, což se podepsalo na jeho osobním životě, pracovních možnostech a rodinných vztazích. Výši částky pak právník odůvodnil mimo jiné srovnáním s odškodněními, která za poškození pověsti dostávají známí umělci či politici.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám