Hlavní obsah

Vláda se musí za ČEZ rezolutně postavit, řekl Klaus a zkritizoval Schwarzenberga

• Aktualizováno
Novinky, Jiří Ovčáček

Prezident Václav Klaus ve středu vyzval vládu, aby rezolutně zareagovala na potíže, kterým čelí klíčová česká elektrárenská společnost ČEZ v Bulharsku. Klaus zejména kritizoval ministerstvo zahraničí vedené Karlem Schwarzenbergem (TOP 09), mlčení rezortu k problému označil za nepřijatelné. Ministerstvo se proti slovům o nečinnosti důrazně ohradilo. ČEZ čelí v Bulharsku snahám o odebrání licence. Podle hlavy státu se firma stala obětí politického boje.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus na křtu své knihy

Článek

Prezident na křtu své nové knihy My, Evropa a svět prohlásil, že problém ČEZ v Bulharsku je navýsost politickou otázkou. Poukázal, že tuto zemi v létě čekají volby, a zmínil pád vlády, ke kterému aktuálně došlo.

„ČEZ je použit jako nástroj tohoto politického souboje, a ne jako příčina. To je mé čtení této věci,“ řekl Klaus. Českou vládu vyzval, aby se za elektrárenskou společnost postavila. „Nicméně bych si velmi přál, aby naše vláda velmi rezolutně zareagovala na tuto věc,“ prohlásil prezident s tím, že si nedovede představit, jak by reagovaly vlády zemí EU, kdyby se ČR zachovala stejně jako Bulharsko.

Klaus přitom zkritizoval ministerstvo zahraničí, vadí mu, že k problémům ČEZ v Bulharsku mlčí. „Takový ten velmi tichý a nezřetelný postoj našeho ministerstva zahraničí se mi zdá zejména dvojnásob nepřijatelný v této věci,“ uvedl.

Věc řešíme, ale diplomacie se neměří mediálními výstupy

První náměstek ministra zahraničí Jiří Schneider Novinkám řekl, že resort je ve věci problémů ČEZ v Bulharsku "velmi činný", byť jeho diplomatické snahy nemusí být vidět a nemají podobu mediálních prohlášení. "Velvyslanec v Sofii se z 90 procent zabývá právě tímto případem," dodal Schneider s tím, že prezidentovu komentáři nerozumí.

Zároveň připomněl, že kauzou se zabývala vláda a on sám ve středu řešil situaci na evropské půdě v Bruselu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám