Hlavní obsah

Cizinci s drogovými delikty přijdou o povolení k trvalému pobytu

Poslanci schválili vládní novelu azylového zákona, která upravuje postavení lidí, kteří v ČR získali azyl či doplňkovou ochranu. Po pěti letech pobytu by se azylanti stali dlouhodobě pobývajícími rezidenty a mohli by volně cestovat po zemích EU. Zároveň by však mělo dojít ke zjednodušení odebrání povolení k trvalému pobytu. O to by mohli přijít azylanti, kteří se dopouštějí drogové trestné činnosti. Novelu nyní posoudí Senát.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Azylanti dopouštějící se drogové kriminality by měli přijít o povolení k trvalému pobytu.

Článek

Nyní mohou podle informací z výboru pozbýt dlouhodobé vízum a povolení k trvalému pobytu jen cizinci odsouzení pro úmyslný trestný čin na dobu delší než tři roky.

Zpřísnění navrhl bezpečnostní výbor.

Předloha začleňuje do českého právního řádu dvě evropské směrnice. Cílem je vybudování takzvaného společného evropského azylového systému, který by měl zajistit stejnou azylovou politiku všech členských států.

Rozšíření působnosti i na lidi s mezinárodní ochranou vychází z předpokladu, že možnost získat postavení rezidenta napomůže k jejich plné integraci. Novela má také pomoci zajistit větší ochranu azylantů nebo lidí s doplňkovou ochranou, která se poskytuje lidem, jimž v jejich vlasti hrozí mučení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám