Hlavní obsah

Poslanci souhlasili s vysláním českých vojáků do Mali

Novinky, jas

Sněmovna v úterý vyslovila souhlas s vysláním až 50 českých vojáků do Mali. V africké zemi by měli nejprve střežit základnu v hlavním městě Bamaku a následně se podílet na výcviku vládních jednotek Mali k boji proti islamistům. Pro hlasovalo 130 poslanců.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem (TOP 09)

Článek

"Je skutečností, že je zájmem celé Evropské unie stabilizovat tento prostor, protože zde mohou vzniknout základny různých teroristických skupin, včetně Al-Káidy," uvedl počátek února premiér Petr Nečas (ODS) v reakci na schválení mise kabinetem. V úterý Nečas zdůraznil, že mise bude nebojová.

Vojáci by měli v Mali zůstat 15 měsíců a resort obrany na misi vyčlenil ze svého rozpočtu 220 miliónů korun. Od dubna by mělo v africké zemi působit 30 vojáků, kteří budou především školit tamní kolegy. Podle vývoje situace by do země mohlo zamířit dalších 20 osob.

Česká strana by podle Nečase do Mali v rámci výcviku dodala rovněž zbraně, munici a elektrocentrály.

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) dodal, že do mise EU v Mali  by se mělo zapojit 18 unijních států a připomněl, že mise může být klíčová pro vývoj v celém regionu.

V rámci rozpravy někteří opoziční poslanci kritizovali především "expediční charakter" celé mise a nejasnost zájmů, které hodlá ČR v Africe hájit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám