Hlavní obsah

Na severu Moravy a Slezska se konečně pročistilo ovzduší

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Meteorologové v pondělí dopoledne po 11. hodině odvolali regulaci v Moravskoslezském kraji, kterou vyhlásili v neděli brzy ráno kvůli vysokým koncentracím prachu v ovzduší na Ostravsku, Karvinsku a Frýdecko-Místecku bez Třinecka.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Článek

Pro průmyslové podniky signál znamenal, že musely po dobu zhruba 33 hodin omezit výrobu, a do ovzduší tak vypouštět méně škodlivin.

Regulaci sice meteorologové v pondělí dopoledne odvolali, nicméně stále zde trvá smogová situace. Denní imisní limity polétavého prachu v ovzduší, které stanovuje zákon, jsou zde totiž stále překročené.

Po 13. hodině se však situace v tomto kraji natolik zlepšila, že meteorologové odvolali smogovou situaci na Třinecku. V dalších částech kraje stále platí.

„Imisní limit 50 mikrogramů na metr krychlový je stále překročen na dalších měřicích stanicích v kraji. Během pondělní noci a úterka by se však situace měla nadále zlepšovat. Začne foukat vítr a zítra bude na celém území Moravskoslezského kraje také sněžit,“ informoval Právo v pondělí před polednem ostravský meteorolog Eduard Jarcovják.

Zvýšené množství polétavého prachu PM10 v ovzduší trápí obyvatele Slezska a severní Moravy od minulé středy, smogovou situaci vyhlásili meteorologové v pátek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám