Hlavní obsah

ČSSD se obrátila na Ústavní soud, chce zrušit církevní restituce

Novinky, jas

Sociální demokraté v pondělí podali ústavní stížnost na církevní restituce. Napadají především to, že by měl být vrácen majetek, který měl "veřejnoprávní charakter" a církve jej v minulosti pouze užívaly. Hmotné statky se navíc podle ČSSD nebudou vracet původním vlastníkům ani nástupnickým subjektům.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Předseda poslaneckého klubu ČSSD podal k Ústavnímu soudu návrh na zrušení zákona o církevních restitucích

Článek

Šéf poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc uvedl, že v rámci restitucí se má vrátit majetek, který "církve mohly vlastnit, ale nakládání s ním bylo omezeno".

Navíc se podle ČSSD má v rámci restitucí vracet více, než církve k 25. únoru 1948 vlastnily. Tejc dodal, že fakticky nejde o restituce, ale o "financování 17 vybraných církví".

Jeroným Tejc podal jménem poslanců ČSSD ústavní stížnost na církevní restituceVideo: Miroslav Homola, Právo

Podle ČSSD není jasné, odkud se vzala částka 59 miliard, které chce stát církvím vyplácet ani to, proč má 80 procent všech prostředků připadnout katolické církvi. Zákon by měl být podle ČSSD zrušen, neboť odporuje několika článkům Ústavy.

Co si církev nárokuje

Interaktivní mapa ukazuje, jakou výměru pozemků si církev v jednotlivých katastrech nárokuje.

Naleznete ji na www.cirkevrestituce.cz

Stížnost proti církevním restitucím podala již počátkem února na popud VV skupina senátorů. Dožadují se zrušení celého zákona. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám