Hlavní obsah

Poslanec Pekárek nastoupil do vězení

Hradec Králové
Aktualizováno

Poslanec Roman Pekárek, který byl odsouzen za korupci, nastoupil v pondělí ve 14:30 do vazební věznice v Hradci Králové. Má si odpykat pětiletý trest za to, že si coby kolínský místostarosta řekl o miliónový úplatek za prodej pozemků za nižší cenu.

Poslanec Roman Pekárek těsně před nástupem do vězeníVideo: René Chvalina, Právo

 
Článek

Před vstupem do věznice Pekárek novinářům zopakoval, že poslanecký mandát si ponechá. Stále je přesvědčený, že byl odsouzený za věci, které nespáchal. Proto chce podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

"Výkon mandátu jsem řešil se svými asistenty i s dalšími kolegy, samozřejmě je to teď ztížené. Co se týče asistentů, tak ti teď budou mít samozřejmě několikanásobně více práce, než by měli za normální situace," řekl Pekárek, který dodal, že by se rád účastnil i jednání Sněmovny. "Pochybuji, že mi to bude umožněno," řekl.

Poslední den na svobodě strávil balením, do věznice dorazil s taškou, ve které měl osobní věci i knihy. "No, není to nic moc, jít na pět let do vězení, ještě odsouzený za těchto podmínek, to bych nepřál nikomu z vás," řekl novinářům.

Dostal i pokutu

Pekárek se do Sněmovny dostal loni na podzim jako náhradník. Občanští demokraté mu nicméně již před časem pozastavili členství ve straně.

Po celou dobu nebylo jasné, kdy přesně do vězení nastoupí. Pondělí bylo posledním dnem, kdy tak mohl na základě soudní výzvy učinit. Poslanec po celou dobu avizoval, že se stíhání vyhýbat nehodlá.

Vedle trestu odnětí svobody uložil soud Pekárkovi rovněž pokutu 250 000 korun a pětiletý zákaz působení v samosprávě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám