Hlavní obsah

V Moravskoslezském kraji platí kvůli smogu regulace

Právo, ČTK, tom

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Moravskoslezští meteorologové vyhlásili pro oblast Karvinska, Ostravska a Frýdecko-Místecka regulaci. Znečišťovatelé musejí začít dodržovat regulační řády, díky ekologickým opatřením uvedeným v těchto dokumentech by se mělo snížit množství škodlivin vypouštěných do ovzduší.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Smog v Ostravě

Článek

Signál regulace meteorologové vyhlásili proto, že alespoň na polovině stanic překročil čtyřiadvacetihodinový průměr prašného aerosolu regulační hodnotu 150 mikrogramů/m3 ve třech po sobě následujících dnech.

„Osobám s chronickými dýchacími potížemi, srdečným onemocněním, starším lidem a malým dětem doporučujeme omezit pobyt pod širým nebem. Dospělým osobám bez zdravotních potíží se doporučuje zdržet se při pobytu pod širým nebem zvýšené fyzické zátěže, spojené se zvýšenou frekvencí dýchání,“ uvedl meteorolog Zbyněk Návrat.

„Žádáme řidiče automobilů, aby pokud možno nevyjížděli, neboť emise z automobilů se významně podílejí na zvýšených koncentracích suspendovaných částic PM10 a oxidu dusičitého,“ dodal.

Na Zlínsku a Olomoucku se situace zlepšuje

Koncentrace polétavého prachu ve Zlínském kraji se proti sobotě snížila. Hodnoty však stále překračují povolený limit, který je 50 mikrogramů na metr krychlový. Zatímco v sobotu čtyřiadvacetihodinové koncentrace v Uherském Hradišti dosahovaly v sobotu ráno téměř 130 mikrogramů, nyní je to 92 mikrogramů. Hodinové koncentrace však limit přesahují dvojnásobně. Hodnoty tam narostly v ranních hodinách.

Ve Zlíně čtyřiadvacetihodinové údaje dosahují 96 mikrogramů, aktuální situace tam však nyní vypadá příznivěji, měřící stanice vykazuje 60 mikrogramů.

Také na Olomoucku se situace zlepšila. Téměř dvojnásobek denních hodnot vykazuje Přerov, kde v sobotu magistrát vydal prostřednictvím SMS zpráv lidem varování o omezení pohybu venku. Čtyřiadvacetihodinová koncentrace činí 93 mikrogramy, aktuální hodinové koncentrace se tam již však drží na limitu.

Na Prostějovsku, kde byla v sobotu situace v kraji nejhorší, se nyní denní hodnoty pohybují na 79 mikrogramech, aktuální hodinové koncentrace jsou na podobné úrovni. Podobná situace je i na měřící stanici v olomoucké městské části Hejčín, kde čtyřiadvacetihodinová koncentrace vykazovala ráno 82 mikrogramů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám