Hlavní obsah

Na Klause fanoušci biatlonu v Novém Městě na Moravě pískali

Právo, ČTK, kez
Nové Město na Moravě

Až předposlední den dorazil na biatlonové mistrovství světa do Nového Města na Moravě český prezident Václav Klaus, diváci tam na něj v sobotu odpoledne hned dvakrát pískali.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus při příjezdu na závod mužských štafet v Novém Městě na Moravě.

Článek

Poprvé, když hlasatel 27 tisícovkám fanouškům ve vyprodané Vysočina aréně oznámil, že štafetovému závodu mužů osobně přihlíží právě Klaus. Podruhé se ozval pískot i o dvě hodiny později, když se český prezident objevil na slavnostním ceremoniálu.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus pod tribunou s diváky na mistrovství světa v biatlonu v Novém Městě na Moravě.

Klaus nemohl reakci publika neslyšet, přesto zachoval kamennou tvář a nijak celou záležitost nekomentoval. Překvapen byl však značným diváckým zájmem o biatlon. „Vnímám, že tento sport neměl takovou silnou minulost, ale najednou se objevuje v celém světě,“ připustil český prezident.

„Když jsem byl minulý týden ve Schladmingu (na mistrovství světa v alpském lyžování - pozn. red.), tak mě šéfové rakouského svazu smutně říkali, že se víc lidí dívá na ten biatlon než na sjezd mužů, což je pro mě jako lyžaře, spíš sjezdaře naprosto šokující informace. Znamená to ale, že diváci objevili něco jiného a nového, a to je dobře,“ prohlásil Klaus při setkání s novináři.

Klaus se pustil do Věcí veřejných

Zároveň si neodpustil kritiku nového programu Věcí veřejných. "Před chvílí mi pípla smska, že si Věci veřejné zvolily jako téma laciné potraviny. To se mi zdá úplně fascinující výrok. To mi připomíná soudruha Husáka nebo někoho takového. Myšlenka, že by si politická strana měla dávat za úkol ovlivňovat ceny něčeho, co se tvoří na světovém trhu - legrační, nerozumím tomu," řekl Klaus.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus při příjezdu na mistrovství světa v biatlonu

Bárta představil takzvané programové desatero Věcí veřejných. Obsahuje například levnější život ve spravedlivém státě, boj proti korupci, nižší daně, více peněz do školství, spravedlivé důchody nebo posílení práva na ochranu majetku.

Bárta v desateru vytyčil úsilí zničit nejrůznější odvětvové lobby, V boji proti korupci se chce spojit s občanskými iniciativami a osobnostmi, neboť jen na politické scéně se to nezdaří. V rámci desatera zdůraznil také snahu o zachování regionálních nemocnic, které podle něj poskytují kvalitní, ale levnější péči než ty velké. České školství chce mít "hýčkaným a preferovaným oborem".

Reklama

Výběr článků

Načítám