Hlavní obsah

Předsedou Věcí veřejných se stal Bárta, čestnou funkci bude zastávat John

Praha
Aktualizováno

Novým předsedou Věcí veřejných se stal podle očekávání poslanec Vít Bárta, který byl už v minulosti označován za neformálního šéfa této strany. Čestnou funkci získal Radek John poté, co oznámil, že nebude kandidovat na místopředsedu a nominace se vzdal.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Poslanec Věcí veřejných (VV) Vít Bárta

Článek

Bárta, který ve funkci nahradil Johna, dostal 80 z 98 platných hlasů. „Je jasné, že pokud dál budeme terminátory, tak nadále proti nám budou vedeny mediální útoky,“ řekl Bárta s tím, že dnešní hlasování mu potvrdilo, že bojovat se vyplácí.

Už ve svém nominačním projevu VV přirovnal k terminátorům, kteří „bez ruky, bez nohy, někdy i bez hlavy jdou stále kupředu“. [celá zpráva]

Jeho hlavní strategie je prosazovat levnější potraviny a dálnice. Do příštích voleb by se chtěl opírat o pevné kořeny komunální opoziční politiky. V projevu poděkoval své ženě Kateřině Klasnové, Radku Johnovi, že jej do vrcholné politiky přivedl, a delegátům, kteří jej zvolili.

Delegáti zároveň zvolili předsednictvo dle přání Bárty. První místopředsedkyní je Petra Quittová, řadovými místopředsedy pak Michal Babák, Jiří Lexa, Jana Drastichová, Petr Skokan a Zdeněk Renc.

John ve sněmovně zůstane

Pro Johnovo zvolení čestným předsedou byli v sobotu všichni delegáti, pouze jeden se zdržel hlasování. Na tuto funkci bývalého šéfa VV navrhnul jeden z kandidátů, poslanec Petr Skokan. Sklidil za to potlesk delegátů, kteří potom tleskali Johnovi ve stoje. Delegáti rychle pozměnili program a Johna do čestné funkce aklamací zvolili.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Odstupující předseda Věcí veřejných Radek John vystoupil na volební konferenci strany 16. února v Praze.

Ve Sněmovně John zůstane. Zdůvodnil to tím, že nechce přepustit mandát "přeběhlíkovi", ministru pro místní rozvoj Kamilu Jankovskému (LIDEM), jenž by do dolní komory na Johnovo místo nastoupil.

John, jenž se vrací k novinářské práci, své rozhodnutí nekandidovat na místopředsedu zdůvodnil tím, že na těchto místech mají být lidé z krajů, ne z Prahy. "Nevzdám se programu Věcí veřejných, neopustím místo poslance," zdůraznil John.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám