Hlavní obsah

Zabránili jsme největším zhovadilostem, hodnotil John působení VV

• Aktualizováno

Odstupující předseda Věcí veřejných Radek John na sobotní volební konferenci vyjmenoval také kroky, které se VV podle něho při vládním působení povedly. Nejvážnější kandidát na předsedu Věcí veřejných Vít Bárta přirovnal stranu k terminátorovi, kterého je možné rozstřílet, ale přesto vždy vytáhne do boje.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Odstupující předseda Věcí veřejných Radek John vystoupil na volební konferenci strany 16. února v Praze.

Článek

"Zabránili jsme největším zhovadilostem a prosadili jsme některé důležité věci pro budoucnost," uvedl John. Věci veřejné podle něho zabránily například placení i obyčejných zubních plomb nebo sjednocení daně z přidané hodnoty na sazbě 21 procent. "Kdybychom do toho nehodili vidle, byly by dražší potraviny nebo léky," zdůraznil.

VV podle Johna prosadily například omezení výhod pro zákonodárce včetně bezplatného vnitrostátního létání. "Poslanci v tomto volebním období zjistili, že mezi Prahou a Ostravou jezdí vlak," podotkl John.

Z dalších podle něho úspěchů zmínil výměny na místech nejvyššího státního zástupce a policejního prezidenta, díky čemuž se prý začala vyšetřovat i korupce v politice. VV podle Johna zlomily odpor ODS k přímé volbě prezidenta a prosadily taky zavedení trestní odpovědnosti firem.

Bárta: VV jsou jako terminátor

"Věci veřejné mi připomínají terminátora. Můžete je roztavit, sešrotovat, ale druhý den je znovu najdete v útoku. Někdy chybí ruka, někdy hlava, někdy obě dvě nohy, ale stále jsou vpředu," uvedl Bárta s poukazem na hrdinu série amerických akčních filmů.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Poslanec Věcí veřejných (VV) Vít Bárta, nejvážnější kandidát na předsedu VV, vystoupil na volební konferenci strany 16. února v Praze.

Zároveň ale připustil, že strana zklamala některé své voliče. "Dinosauři začali honit nás, místo abychom je zahnali z politiky," řekl Bárta. Připomněl tím hlavní volební heslo VV o "boji proti dinosaurům", s nímž se původně pražská komunální strana dostala do Sněmovny a potom i do vlády. Od loňského dubna je ale po rozštěpení v opozici.

Volal po tom, aby strana přestala hledět do minulosti a soustředila se na budoucnost.

Restituce jsou podle Johna "zrůdnost století"

John ostře zkritizoval církevní restituce, u jejichž vyjednávání ale VV ještě jako vládní strana stály. Nyní je napadly u Ústavního soudu. John nazval restituce "zrůdností století", které ještě "ukážou svou pravou ďábelskou tvář".

Nyní je podle Johna důležité prosadit omezení pro cenné papíry na doručitele. "Kmotrům se ježí chlupy z toho, že by se ukázalo, kdo vlastní anonymní akcie," uvedl John.

Pustil se také do takzvaných odpadlíků od VV. "Nepřišli jsme do politiky abychom kradli jako ostatní. Proto nás bylo nutné zničit nějak jinak," řekl John. "Když se někdo pustí do boje s dinosaury, čeká ho hrozná odplata," dodal.

John končí v čele VV, protože se vrací k novinářské práci. Favoritem volby nového předsedy je Vít Bárta, jenž je označován za neformálního stranického lídra.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám