Hlavní obsah

Klokánky pro týrané děti nemají peníze na výplaty, hrozí jim uzavření

Právo, Stáňa Seďová

Fond ohrožených dětí (FOD) bije na poplach. Od pěti krajů nedostal státní příspěvky, takže 102 zaměstnancům nemohl dát výplaty. S lednovou mzdou se bude situace opakovat. Někteří už odešli na úřad práce.

Foto: Markéta Pudilová, Právo

Centrum pro týrané děti Klokánek. Ilustrační foto.

Článek

FOD žádá půjčku 15 miliónů korun od ministerstva práce a sociálních věcí.

Po novele sociální správy ochrany dětí udílejí státní příspěvky FOD, který provozuje mimo jiné Klokánky, kraje. Bohužel však v novele chybí omezená časová lhůta, takže FOD dosud nedostal prosincové peníze od Olomouckého, Moravskoslezského, Středočeského, Jihočeského a Ústeckého kraje.

Pokud nám někdo finančně nepomůže, do dvou měsíců budeme muset začít Klokánky zavírat.
ředitelka FOD Marie Vodičková

Nemohl proto vyplatit 102 zaměstnanců z celkových 623. S lednovou výplatou to vypadá ještě hůře.

„Pokud nám někdo finančně nepomůže, do dvou měsíců budeme muset začít Klokánky zavírat. Už jsem psala paní ministryni Ludmile Müllerové dopis, v němž ji žádám o dofinancování dotací na úroveň minulého roku, letos jsme totiž dostali o více než osm miliónů nižší dotaci než loni. Nebo alespoň o půjčku, abychom překlenuli toto období a neodešli nám všichni zaměstnanci. Už tak čerpáme kontokorent ve výši 9,5 miliónu korun. Situaci by nám vyřešila půjčka ve výši zhruba 15 miliónů korun,“ předpokládá ředitelka FOD Marie Vodičková.

Museli odmítnout 1169 dětí

Zda ministerstvo hodí záchranné lano fondu, který provozuje 45 Klokánků, kde se loni postarali o 974 dětí, azylové domy, v nichž se v roce 2012 ubytovalo 95 rodin, mediační a terapeutická centra a praktikuje sociální pomoc v terénu, je ale zatím ve hvězdách.

„Paní ministryně má dopis k dispozici a situaci Fondu ohrožených dětí nyní prověřuje. Závěry bude možné udělat až poté. Kdy se tak stane, těžko v současné době předjímat, dopis přišel toto úterý,“ sdělila Právu Štěpánka Filipová, mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí.

Největší obavy má šéfka fondu o své zaměstnance. „Této finanční krize jsme se obávali, takže jsme na konci minulého roku ukončili všechny pracovní poměry a uzavřeli s našimi zaměstnanci jen dvouměsíční dohodu o provedení práce. I tak ale už část lidí odešla na úřady práce,“ řekla Vodičková s tím, že pro většinu zaměstnanců fondu je to mnohdy více poslání než práce a na jejich platech, které se pohybují mezi 12 a 14 tisíci korunami, vážně nelze nic ušetřit.

„Je hrozné, že ani to málo jim nemůžeme vyplatit a s lednovou výplatou, kterou mají dostávat na konci února, to bude stejné,“ dodala šéfka FOD.

Státní příspěvek fondu byl vloni 125 miliónů korun, ten se ovšem odvíjí od počtu dětí, o které se organizace postará. Dotace od ministerstva se vyšplhala na 23 miliónů korun, letos už jen na 14,5 miliónu korun. A to přesto, že FOD ročně na odvodech z mezd vrací do státního rozpočtu přes 61 miliónů korun.

Nižší dotace jim ministerstvo přiznalo, přestože v roce 2012 musel fond odmítnout pomoc 1169 dětem, které nenašly domov v bytech v Klokáncích a v péči tet, které simulují běžný rodinný život.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám