Hlavní obsah

Poslanci přísahali občanům, ne nějakým solárním baronům, zní z ODS

Právo, Jan Martinek

Rebel v poslanecké lavici Tomáš Úlehla (ODS) na sebe opět upřel pozornost médií, ale i svých poslaneckých kolegů: pokusil se protlačit pozměňovací návrh, který by značně ulevil solárním baronům. Tím v očích veřejnosti ublížil ODS, která se sváří o to, jak zabrzdit střemhlavý pád preferencí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová

Článek

Úlehla dal o sobě vědět poprvé poté, co se objevil ve skupině vzbouřených poslanců, kteří na podzim odmítli konsolidační balíček. Ze šestice, která se tehdy vzepřela, zůstali ve Sněmovně v dresu ODS jen Jan Florián a právě Úlehla, ostatní složili mandát nebo opustili klub ODS.

Už tehdy byla šestice terčem kritiky, že jejich rebelie je motivovaná něčím jiným než trváním na pravicové politice a nezvyšování daní: například vnitrostranickým bojem či vidinou zisku.

Poučení pro nás je, že se musíme daleko bedlivěji bavit o všech pozměňovacích návrzích, které naši kolegové přinesou.
Miroslava Němcová

Stejně tak teď poslanci obviňují Úlehlu, že je ve vleku solární lobby, ač se brání, že chtěl jen pomoci českým podnikatelům.

Naznačila to i předsedkyně Sněmovny a místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová.

„Jeho motivy neumím zpytovat, to je otázka na něj. Každý poslanec přísahal, že bude předkládat zákony pro dobro občanů, a ne pro nějaké solární lobby,“ řekla ve čtvrtek Právu. Nechtěla ho však vinit přímo.

„Nevím, jestli to bylo z jeho přesvědčení, či jestli s někým jednal. To se musíte ptát jeho,“ uvedla.

„Poučení pro nás je, že se musíme daleko bedlivěji bavit o všech pozměňovacích návrzích, které naši kolegové přinesou. Může se v dobré víře stát, že podpoříme návrh kolegy, který je špatný. Pro mě to ale také znamená, že parlament funguje. Když někdo má chuť něco propašovat, dá se to zachytit,“ řekla Němcová.

Benda: Jeho návrh obecně má logiku

Někteří poslanci ODS mají pro kolegu pochopení. „Jeho návrh obecně má logiku. Veškerý elektroodpad opravdu likviduje výrobce. Ale v tomhle konkrétním případě je to špatně, a od toho je Sněmovna, aby řekla, takhle ne,“ řekl Právu šéf klubu ODS Marek Benda. Úlehla pro svůj pozměňovací návrh získal jediný hlas: Michala Babáka z VV.

Podobně mluví i ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. „Návrh říká, že výrobce má nést zodpovědnost za likvidaci, což je v pořádku. Problém je, že my se bavíme o již fungujících solárních panelech, a jejich čínského výrobce už teď k ničemu nedonutíme. Jsem rád, že se Sněmovna ztotožnila s mou pozicí, tedy že zodpovědnost ponesou provozovatelé,“ řekl Právu Chalupa.

Rocker, který nechce být za rebela

Nálepku rebela bývalý zlínský primátor Úlehla vždy odmítal. „Nepovažuji se za rebela ani náznakem. Chytám za záchrannou brzdu, abychom už zcela neodstoupili od konzervativně pravicové filozofie a neotřesitelné zásady číslo 1 – nezvyšovat daně,“ řekl v době, kdy koalice bojovala o balíček.

Velmi si také zakládal na tom, že se pohybuje mezi obyčejnými lidmi a že dává veškeré poslanecké odměny na dobročinné účely. Velkou kontroverzi ale vzbudil jeho výrok pro média, že z platu 39 tisíc se nedá vyžít.

„To berou asistentky ředitelů se středoškolským vzděláním,“ prohlásil. Později upřesnil, že myslel asistentky ředitelů nadnárodních korporací.

Poslanec, který hraje na kytaru v rockové kapele, pravidelně ve svém majetkovém přiznání uvádí své vedlejší podnikatelské činnosti. Jde mj. o ekologické poradenství, EIA a pohostinskou činnost, které provozuje jako OSVČ. Přiznával vždy víc než sto tisíc korun za rok.

Nejvíce to bylo za předloňský rok, a to 2 066 270 Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám