Hlavní obsah

K odvolání komunistického náměstka Sloupa nestačily ani transparenty a petice

Právo, Rudolf Voleman
Karlovy Vary

K odvolání komunistického náměstka hejtmana Karlovarského kraje Václava Sloupa, který v minulém režimu čtyři roky působil jako politruk pohraniční stráže, nevedly ve čtvrtek na jednání karlovarského krajského zastupitelstva transparenty ani dvě petice. Pod ty se podepsalo celkem zhruba čtyři a půl tisíce lidí.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Protestující na jednání karlovarského krajského zastupitelstva

Článek

Pro odvolání však bylo pouze 15 zastupitelů z celkových 45. Sloup odmítl sám odstoupit a naopak si od demonstrantů koupil na památku placky se svým portrétem.

„Neodstoupím a nemám se za co stydět,“ uvedl Sloup, který s protestujícími studenty diskutoval o přestávkách jednání. „Koupil si od nás pět placek, zaplatil za ně dvě stě korun,“ uvedl jeden z protestujících student filozofické fakulty v Praze Filip Harzer. Na plackách je fotografie Sloupa, ostnaté dráty na rudém poli a nápis Odstupte a styďte se.

„Čtyři mám pro svá vnoučata a jednu pro sebe na památku,“ komentoval Sloup, který se do živé debaty o svém odvolání vůbec nezapojil. Zato demonstranti střídavě tleskali či projevovali svoji nespokojenost, když se Sloupa někdo zastával.

„Ctíme výsledky voleb,“ hájil Sloupa první náměstek hejtmana Jaroslav Borka (KSČM). „Mezi protestanty je jen mizivé procento voličů ČSSD,“ uvedl Pánik, když hledala opozice podporu u soc. dem. při pokusu odvolat Sloupa. Koalici v kraji tvoří právě sociální demokraté a KSČM.

Petice nezabraly

První petici, pod kterou se podepsalo přes tři tisíce lidí, organizovali učitelé středních škol a studenti.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Protestující na jednání karlovarského krajského zastupitelstva

„Přišel jsem sem podpořit studentskou iniciativu,“ uvedl Harzer. „Pro mne, demokraticky smýšlejícího člověka, je nepřijatelné, aby tak citlivý resort, jakým je školství, vedl člověk, který byl politrukem pohraniční stráže,“ pokračoval student s transparentem v ruce.

Na těch byla například hesla: Milujeme vás až za hranice, Sociální demokraté???, Pravdu NeSloupNete nebo Soudruhu, nezlob.

Druhou petici odevzdal na jednání zastupitelstva opoziční krajský zastupitel Jiří Kotek (Alternativa). Pod její internetovou podobu se podepsalo necelých dvanáct set lidí a pod písemnou 143 signatářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám