Hlavní obsah

Vyšehradská bazilika vystavila raritu. Láká na ostatek sv. Valentýna

– Praha

Svátek svatého Valentýna nemusí být pouze otázkou marketingu a komerce, kam se vedle duchovního rozměru tak trochu přenesl. Pokud nejste příznivci růžových srdíček a plyšáků, vsaďte na historii, kterou můžete propojit s příjemnou procházkou. V pražské bazilice na Vyšehradě je uložena vzácná relikvie patrona zamilovaných, konkrétně jeho lopatka, kterou 14. února pravidelně vystavují pro veřejnost.

Ostatky svatého ValentýnaVideo: Novinky

 
Článek

Bazilika sv. Petra a Pavla na Vyšehradě vystavila relikviář s ostatky svatého Valentýna přesně v den svátku všech zamilovaných. Lidé si lopatku mohou prohlédnout od 10:00 do 16:00 hodin, a to až do soboty, kdy si tento svátek připomenou také katolické páry v rámci pouti snoubenců. „V 15:30 bude v bazilice sv. Petra a Pavla poutní mše, při které bude možné si u Pánaboha vyprosit požehnání pro lásku a pro to, aby vydržela,“ usmívá se biskup vyšehradské kapituly Jan Kotas. Od 18:00 proběhne i valentýnská mše, při které budou ostatky také k vidění.

O existenci ostatků sv. Valentýna na Vyšehradě neměl nikdo potuchu. Relikvie byla objevena náhodou až v roce 2002 při prohlídce depozitáře vyšehradské kapituly v jednom ze čtyř zaprášených barokních relikviářů. „Schránka s Valentýnovým ostatkem byla zřejmě dlouhá desetiletí původně umístěna v kostele. V době komunismu však relikviář zmizel, právě v roce 2002 byl znovu objeven,“ říká Kotas.

Nikdo nevěděl, co jeden ze čtyř relikviářů ukrývá. Když vyšehradská kapitula nechala tyto předměty zrestaurovat, restaurátoři v jednom našli téměř celou lopatku a proužek papíru s nápisem "Sv. Valentin", tyto ostatky pak byly vráceny zpět do kostela. „Jak a kdy se relikvie na Vyšehrad dostala, přesně nevíme, s největší pravděpodobností přinesl tuto část Valentýnova těla do Prahy císař Karel IV.,“ doplňuje biskup.

Valentýn z Teriny byl biskup, který zemřel mučednickou smrtí ve 3. století. I přes císařův zákaz tajně oddával milenecké dvojice a nabádal římské muže, kteří byli povoláni do války, aby zůstali raději doma u svých manželek. Právě nelegální oddávání ho stálo život.

„Měl rád květiny, které rozdával novomanželům, proto je květina symbolem svátku zamilovaných,“ vysvětluje Kotas.

Svátek sv. Valentýna se slaví zhruba sedmnáct set let. „První valentýnku prý napsal sám Valentýn, kdy před popravou poslal zamilovaný dopis žalářníkově dceři a jako věnování na něm stálo: Od Tvého Valentýna,“ říká publicistka Jitka Lenková.

Od toho odvozený pojem valentýnka se tak váže především na zamilovaná přání. Dalším oblíbeným dárkem jsou květiny nebo čokoládové bonbóny ve tvaru srdíčka. Největší žně mají na únorový svátek květináři a obchodníci, kteří na láskyplné dárky lákají zákazníky.

Reklama

Výběr článků

Načítám