Hlavní obsah

V Moravskoslezském kraji byla opět vyhlášena smogová situace

Aktualizováno

Rozptylové podmínky se v Moravskoslezském kraji dál zhoršily, meteorologové proto v regionu s výjimkou aglomerací Ostravska, Karvinska, Frýdecko-Místecka a Třinecka vyhlásili takzvanou smogovou situaci. Imisní limit pro polétavý prach byl překročen na všech měřicích stanicích v regionu.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Smog v Ostravě

Článek

Podle aktuálních údajů z noci na čtvrtek nejhorší situace panovala v Českém Těšíně, ale také v Třinci či Karviné. Podle meteorologů situaci nepomáhá chladnější počasí, neboť lidé více topí.

Průměrné denní koncentrace polétavého prachu se ve čtvrtek ráno pohybovaly v rozmezí od 93 do 172 mikrogramů na metry krychlový, nejhůře na tom byl Třinec-Kosmos na Frýdecko-Místecku. Také podle aktuálních hodinových koncentrací meteorologové situaci hodnotí v regionu jako špatnou.

Meteorologové navíc nepředpokládají, že se situace bude výrazně zlepšovat. "I nadále očekáváme, že průměrné čtyřiadvacetihodinové koncentrace prašného aerosolu budou překračovat imisní limit 50 mikrogramů na metr krychlový, v Moravskoslezském kraji dvojnásobně až trojnásobně," uvedli meteorologové ČHMÚ. Krátkodobé koncentrace ostatních měřených škodlivin jsou podle nich podlimitní.

Lidé s chronickými dýchacími potížemi, srdečními nemocemi, ale i malé děti nebo senioři by měli omezit fyzickou zátěž a zbytečně nechodit ven. U dospělých lidí bez zdravotních potíží nejsou nutná žádná omezení. Meteorologové zároveň žádají řidiče automobilů, aby pokud možno nevyjížděli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám