Hlavní obsah

Autorem amnestie je přece Klaus, nelíhla se v tajemném doupěti, vzkázal Jakl

Novinky, Václav Lang
Praha
Aktualizováno

Tajemník prezidenta Václava Klause Ladislav Jakl, jenž stál u zrodu novoroční prezidentské amnestie, se ohradil proti kritice místopředsedů Sněmovny Lubomíra Zaorálka (ČSSD) a Jiřího Pospíšila (ODS), podle nichž by měla prezidentská kancelář odtajnit autory amnestie. Jak řekl Novinkám, lidé prý nechtějí přijmout skutečnost, že autorem je Václav Klaus.

Foto: Právo

Ladislav Jakl, tajemník prezidenta Václava Klause

Článek

„Myslím, že o skutečnou odpověď nikdo nestojí. Jak vznikala výsledná podoba amnestie, to jsem totiž veřejně sdělil už v první den její účinnosti. Autorem je přece pan prezident, je pod ní podepsán, to on ji vyhlásil,“ řekl Jakl Novinkám. „Není žádné tajemné doupě, kde se líhl z vejce drak amnestie, doupě, které by bylo třeba vypátrat a nosnici zabít ohnivým mečem. Byla jen úvaha, debata a rozhodnutí. Víc nebylo zapotřebí a vzhledem k nutnému utajení víc ani nebylo možné,“ dodal.

Sepsul Zaorálka s Pospíšilem

Reagoval tak na nedělní vyjádření místopředsedů Sněmovny Jiřího Pospíšila a Lubomíra Zaorálka, kteří se v České televizi shodli, že by prezidentská kancelář měla sdělit, kdo novoroční amnestii připravoval. Zaorálek už kvůli tomu dříve podal na Hrad oficiální žádost. [celá zpráva]

„Přečtěte si tu amnestii. Co na ní chcete připravovat? Stejně tak bych mohl říci, že ji připravil prezident Havel. Nebo Husák. Její obecná forma je totiž zcela univerzální,“ sdělil Jakl. Konkrétní podobu amnestie podle něj uděluje hlava státu například rozhodnutím o jednotlivých sazbách k prominutí. „A ta rozhodnutí vydal prezident po detailních mnohahodinových a opakovaných debatách. Jak jinak by to mohlo být? Co na tom chcete komu úředně sdělovat?“ dodal.

Neodpustil si také rýpnutí do Zaorálka s Pospíšilem. Zatímco první z nich podle něj svou žádost o zveřejnění autorů amnestie „musel okopírovat z hromadného e-mailu šířeného pirátskou stranou včetně oslovení ‘dobrý den’“, Pospíšilovi připomněl, že sám ještě jako ministr spravedlnosti předkládal Klausovi několik návrhů amnestie. „Mohl by dnes zveřejnit, jak a v čem se lišily od té vyhlášené,“ vzkázal.

Debaty Klause a tří lidí

Tajemník prezidenta Klause dále upřesnil, jak to bylo s formováním podoby amnestie. Její podoba podle něj vznikala v dlouhých polemických debatách, do kterých prezident zahrnul široký okruh tří lidí včetně Jakla. „Nevylučuji ale, že si o tématu mohl povídat s kýmkoli, vždyť jde o velmi občanské téma,“ dodal a odmítl interpretaci, že by amnestii dával dohromady pouze Jakl s dvěma kolegy bez prezidenta.

Později ve středu upřesnil v Radiožurnálu, že se na přípravě amnestie nepodílel žádný právník. „U parametrů podle mě vůbec žádný právník ani nemá co dělat. To je občanské a politické rozhodnutí,“ prohlásil.

Na základě Jaklových poznámek z těchto porad pak vznikl konkrétní text. „A finální rozhodnutí vždy bylo na prezidentovi,“ zdůraznil.

Reklama

Výběr článků

Načítám