Hlavní obsah

Církve nebudou osvobozeny od daně při prodeji restituovaného majetku

Praha

Osvobození církví od daně z příjmů při prodeji vráceného majetku bude zrušeno. Rozhodli o tom na úterním jednání poslanci ve zrychleném řízení na návrh Michala Doktora (Jihočeši 2012). Jeho daňovou novelu podpořila i opoziční ČSSD, která původně chtěla osvobození zrušit vlastní novelou.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Pro návrh se vyslovilo 136 ze 143 přítomných poslanců. Norma, kterou již schválila vláda, nyní poputuje k posouzení do Senátu. Daně by měly církve platit při prvním prodeji nemovitostí i movitých věcí, které jim budou v rámci majetkového narovnání se státem vráceny. Osvobození od daně z příjmu jim zůstane jen pro nabytí majetku.

Podle Doktora by mohl výnos ze zdanění restituovaného majetku dosáhnout půl miliardy až dvou miliard korun. Stát má vrátit církvím nemovitý majetek ve výši 75 miliard.

Co si církev nárokuje

Interaktivní mapa ukazuje, jakou výměru pozemků si církev v jednotlivých katastrech nárokuje.

Naleznete ji na www.cirkevrestituce.cz

Novela vychází z dohody, kterou Doktor s vládní koalicí uzavřel výměnou za to, že pomůže církevní restituce ve Sněmovně prosadit. Církve měly být podle schváleného zákona od daně osvobozeny kvůli tomu, že i v restitučním zákoně z roku 1992 byl převod majetku a jeho prodej od daně z příjmů osvobozen. Podle Doktora je ale osvobození církví v rozporu s názory Evropské komise na zakázanou veřejnou podporu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám