Hlavní obsah

Sněmovna zamítla návrh na snížení DPH

Praha

Sněmovna v úterý již v prvním čtení zamítla senátní návrh na snížení sazeb DPH na 10 a 17,5 procenta. Návrh současně do nižší sazby řadil například knihy nebo pomůcky pro zdravotně postižené. Zamítnutí návrhu prosadila vládní většina přes nesouhlas opozice.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanecká sněmovna

Článek

Návrh už před rokem v Senátu předložil senátor ČSSD Marcel Chládek a do Sněmovny doputoval loni v červnu. Sněmovna ale koncem roku schválila vládní daňový balíček, který DPH zvýšil o jeden bod na 15 a 21 procent.

Chládek na úterním jednání apeloval na poslance, aby novelu propustili do dalšího projednávání, kde by se vzhledem k již schválené změně zákona upravila. Hovořil například o zavedení třetí sazby na vybrané položky, zejména knihy, učebnice a jiné tiskoviny, ale i zdravotní pomůcky.

Senát se pokusil zachovat sazby na loňské úrovni již jednou, a to ve vládní novele zákona o DPH, která se sazeb netýkala a zaváděla například elektronická přiznání k dani. Sněmovna tento pozměňovací návrh senátorů ale odmítla.

O evropských penězích se nejednalo

Opozice podle očekávání neprosadila ve Sněmovně diskusi o využití peněz, které premiér Petr Nečas (ODS) vyjednal pro příštích sedm let na summitu EU v Bruselu.

Místopředseda Sněmovny a ČSSD Lubomír Zaorálek v rámci snahy o debatu k výsledkům summitu EU požadoval vypracování strategie pro budoucí čerpání peněz z unijních fondů. Strategie by podle něj pomohla předejít současným problémům s čerpáním unijních dotací, z nichž se prý nepodaří do konce letošního roku využít zhruba sto miliard korun.

V končícím sedmiletém rozpočtu mělo Česko k dispozici zhruba 26,7 miliardy eur (necelých 680 miliard korun), v příštím má dostat 20,5 miliardy eur (přes 517 miliardy korun). Původně mělo mít ještě méně, Nečasovi se hrozbou vetování rozpočtu povedlo sumu navýšit. Podle Zaorálka to ale není úspěch, neboť Polsko si vyjednalo více.

Ani Věci veřejné si nevymohly v rámci hodinového schvalování úprav programu schůze debatu o povolování videoloterijních terminálů. Zástupci Věcí veřejných chtěli řešit povolování videoloterijních terminálů ministerstvem financí, které při tom prý postupuje nezákonně. Chtěli k tomu zvlášť informace od premiéra, zvlášť od dalších členů kabinetu.

Reklama

Související články

Senátoři odmítli vládní daňový balíček

Senátoři ve středu zamítli vládní daňový balíček. Krok horní komory, kde má většinu opoziční ČSSD, se očekával. Návrh vlády počítá s jednoprocentním zvýšením...

Daně vzrostou. Poslanci přehlasovali Senát

Poslanci ve středu přehlasovali senátní veto a prosadili zvýšení sazeb DPH o jeden procentní bod na 15 a 21 procent. Se zvýšením sazeb daní počítá návrh...

Výběr článků

Načítám