Hlavní obsah

Ratha navrhne policie obžalovat nejpozději do konce února, tvrdí žalobce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslance Davida Ratha, vazebně stíhaného kvůli korupci, navrhne protikorupční policie nejpozději do konce února obžalovat, a to i s dalšími obviněnými v jeho kauze. Řekl to státní zástupce Petr Jirát. Někteří obvinění se podle něj stále ještě seznamují se spisem, do konce týdne by však jeho studování měli dokončit.

Foto: Petr Horník, Právo

David Rath vystupuje z vozu vězeňské služby.

Článek

"Určitě se ještě neseznámil pan doktor Rath, který se doseznamuje. Zhruba polovina z nich už podepsala seznámení se spisem, takže ta druhá polovina to musí stihnout do konce tohoto týdne," uvedl Jirát.

Obvinění mají spis k dispozici od začátku ledna, podle zástupce tak měli dostatek času. "Je to vazební věc a my to prostě z tohoto důvodu nemůžeme donekonečna protahovat," podotkl žalobce.

Ratha policie obvinila loni v květnu z přijetí sedmimiliónového úplatku. Před Vánoci kriminalisté ukončili shromažďování důkazů. Ratha pak kvůli seznamování se spisem převezla eskorta z Litoměřic do ruzyňské vazební věznice v Praze.

Ve vazbě Kott a Pancová

Podle vyšetřovatelů si poslanec vzal sedm miliónů korun za zmanipulování zakázky na opravu zámku v Buštěhradu. V září mu policisté rozšířili stíhání kvůli dalším údajným úplatkům. Bývalý středočeský hejtman je prý dostal za to, že zasahoval do soutěže na nákup zdravotnického vybavení pro kolínskou, kladenskou a mladoboleslavskou nemocnici. Poslanec obvinění odmítá.

Spolu s Rathem je stíháno dalších deset lidí, kromě poslance zůstávají ve vazbě ještě dva jeho spoluobvinění. Soud zatím nepropustil ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Pancovou a jejího partnera - bývalého poslance Petra Kotta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám