Hlavní obsah

Parkoviště u D2 plnila kalamita kamióny

• Aktualizováno
Právo, Milan Vojtek

Jako před vstupem ČR do Schengenského prostoru vypadalo v úterý dopoledne parkoviště u bývalé celnice na dálnici D2 u Lanžhota na Břeclavsku. Důvodem byl dočasný zákaz jízdy těžkých nákladních vozidel z důvodu kalamity v Maďarsku.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Parkoviště u bývalé lanžhotské celnice zaplnily kamióny, směřující do Maďarska

Článek

Kalamita postihla Maďarsko a další země na jihu Evropy. Způsobila, že z důvodu zákazu jízdy odstavené kamióny rychle zaplnily odstavná parkoviště na Slovensku a slovenští policisté uzavřeli hranici pro auta s hmotností nad 7,5 tuny, jejichž cílem byly země za slovensko-maďarskou hranicí.

„Kamióny s cílem cesty na Slovensku, pouštíme, a pouští je i Slováci,“ potvrdila Právu stálá služba Dálničního oddělení Policie ČR v Podivíně, jehož hlídky vyrazily na hranici. Opatření mělo trvat několik hodin.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Řidičům nezbývá než čekat

Před polednem se však parkoviště u Lanžhota dále plnilo kamióny a řidiči tento optimismus nesdíleli. „Právě jsem poslouchal ve vysílačce, jak se baví dva řidiči. První se zrovna vracel ze slovenské celnice, že ho vrátili. Prý to bude platit den, pustí nás až zítra,“ řekl Právu řidič českého kamiónu. Informace ho odradila od plánu pokračovat v cestě.

„Tady, na straně ven z republiky, je to ale bída. Není si co koupit, podívejte, i to WC je tu mimo provoz,“ ukázal na objekt sociálního zařízení, kde byla mezinárodně srozumitelná značka výrazně červeně přeškrtnutá. Přejel proto na opačnou stranu dálnice, k bývalé celnici u vjezdu do ČR, kde nějaké služby pro řidiče fungují.

Nakonec se hranice otevřely již kolem úterního poledne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám