Hlavní obsah

Drogy z Nizozemska pašovali do Norska také Češi, tvrdí obžaloba

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Deset až osmnáct let vězení hrozí hodonínskému podnikateli v kamiónové dopravě Josefu Bělochovi (46), kterého obžaloba viní z podílu na organizovaném zločinu při pašování hašiše a marihuany do Norska.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Josef Běloch z Hodonína je podezřelý, že se podílel jako člen organizované skupiny na mezinárodním obchodu s drogami. Hrozí mu až 18 let.

Článek

Lodním kontejnerem do Nizozemska, kamiónem z Nizozemska do ČR a odtud pak po silnici do Norska. Tak vypadala podle norských celníků a policistů významná pašerácká trasa, po které měli drogy přepravovat i Češi.

Norové objevili začátkem tohoto roku ve skladišti v Oslu v českém kamionu tajnou schránku, ve které bylo 233 kilogramů hašiše. Drogu pravděpodobně převážel také kamión obžalovaného Josefa Bělocha. V demontovaném chladícím zařízení kamiónu norští celníci našli přes 3,1 miliónu norských korun, což je téměř 10 miliónů Kč. Podle vyšetřovatelů to byly peníze, které sloužily jako platba za drogu.

Norský soud rozdal vysoké tresty

Při zátahu bylo podle státní zástupkyně Evy Žďárské zadrženo na norském území 6 lidí, 4 z nich byli Maročané s norskými a holandskými pasy a jeden Čech, který byl zároveň zaměstnancem obžalovaného Bělocha. Ten však norským vyšetřovatelům tvrdil, že o přepravě drog neměl ani ponětí a byl propuštěn. Maročané od soudu v Norsku odešli s tresty od 10 do 13,5 roku vězení.

Krajský soud v Brně se od pondělka snaží prokázat vinu také přepravci Bělochovi, který stejně jako jeho zaměstnanec tvrdí, že o drogách nevěděl a v Norsku sám nikdy nebyl.

Vyšetřovatelé předpokládají, že pašeráckou cestou prošlo mnohem větší množství drog. Jednání soudu bude pokračovat ve středu.

Reklama

Výběr článků

Načítám