Hlavní obsah

Snoubenci zestárli, přibývá levnějších obřadů bez svatebčanů

Že už léta v Česku klesá počet svateb, je trend celkem známý. Snoubenci ale za posledních dvacet let značně zestárli a přibývá i levnějších obřadů, dodávají k tomu úředníci z radnic.

Foto: John Stillwell, Reuters

Velkolepé svatby jsou na ústupu, přibývá formálních obřadů jen se svědky.

Článek

„Stoupá počet sňatků bez svatebčanů, ve všední den, jen za přítomnosti svědků. Také průměrný věk snoubenců není bez zajímavosti, nevěsty se u nás vdávají v průměru v sedmatřiceti a ženichové přicházejí k oltáři v průměrném věku čtyřiceti let,“ charakterizovala obřady na chomutovské radnici mluvčí zdejšího magistrátu Šárka Schönová.

O den zdarma největší zájem

Klesající zájem o velké svatby vedl magistrát ke zrušení obřadního místa v městském divadle. Naopak do seznamu nezpoplatněných míst, kde mohou snoubenci uzavřít sňatek, přibyly kanceláře primátora a náměstka.

Těch využívají zejména snoubenci, kteří uzavírají formální sňatek, tedy bez dlouhého svatebního průvodu, jen se svědky. Pro ně město dokonce vymezilo všední den.

Sedm z letošních devíti svateb v Karviné se odehrálo v pátek. „Vždy jeden pátek v měsíci je zdarma. A právě obřady zdarma u nás chtějí lidé nejvíce,“ uvedla mluvčí karvinského magistrátu Šárka Swiderová.

„Ještě tak před dvaceti patnácti lety se brali hlavně lidé kolem dvaceti let, každá druhá žena byla přitom těhotná. Nyní vstupují do manželství lidé tak o deset let starší, nespěchají se založením rodiny,“ řekla Právu Věra Hrázdilová z olomouckého magistrátu.

Loni tu měli 490 sňatků. „Když jsem před dvaceti lety nastupovala, měli jsme jich ročně kolem 1200,“ uvedla Hrázdilová s tím, že vzdělání zřejmě významnější roli při rozhodování o uzavření sňatku nehraje.

„Nedá se říci, že by zájem o sňatek nějak významněji ovlivňovalo to, zda jsou lidé vyučení, nebo zda mají vysokoškolské vzdělání,“ dodala Hrázdilová.

Také snoubenci v Chebu za posledních třicet let zestárli. „Rozhodně myslím ubylo sňatků mladých a krásných lidí,“ uvedl zástupce starosty Chebu Vladimír Hartmann (ČSSD). „Nejenom že se posunul věk snoubenců, ale velká část z nich už má třeba jedno nebo dvě děti, když vstupují do sňatku manželského,“ dodala mluvčí na chebské radnici Martina Kuželová.

Přibývá netradičních svateb

Na druhé straně přibývá svateb na netradičních nebo atraktivních místech. „Tam je zájem stabilní,“ konstatovala Renata Koníčková, matrikářka z Telče s vyhledávanou svatební síní v zámku.

Nejvyhlášenějším „svatebním“ zámkem západních Čech je Kozel. I když v tomto směru má dobu své největší slávy už za sebou. „Obřady tady děláme od počátku devadesátých let a na přelomu tisíciletí jich bývalo přes dvě stě za rok. Pak to začalo klesat – loni se jich u nás konalo jen třiapadesát. Což je ale stále velice slušné číslo, nejlepší v regionu. A navíc, když s tím obecní úřad souhlasí, se teď mohou podle zákona konat prakticky kdekoliv,“ řekl Právu tamní kastelán Karel Bobek.

V Brně zase patří mezi oblíbená svatební místa zámek v Brně-Líšni. „Snoubenci se k nám nehrnou, třeba počet osmnáctiletých snoubenců už za ty roky klesl určitě o devadesát procent. Teď se berou lidé nejčastěji kolem 30 let. Ale když už se pro svatbu rozhodnou, tak si ji udělají tradiční, pěknou,“ konstatovala šéfka líšeňské matriky Marie Gajdová.

Jsou ale stále místa, kde o svatby nouze nikdy nebude. „Klesající tendence v zájmu o svatby jsme u nás na Staroměstské radnici rozhodně nezaznamenali, stále je hodně svatbychtivých párů ze zahraničí, ale i z České republiky. Centrum metropole bude stále patřit k nejžádanějším místům pro oddávání,“ potvrdila Právu mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám