Hlavní obsah

Česko zasypává sníh, při jedné z mnoha nehod zemřela žena

• Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, mhr, jas, sve

Přes Českou republiku od úterního rána postupuje pásmo vydatného sněžení. První srážky se v průběhu noci objevily na jihovýchodě a postupně se začaly posouvat směrem k západu. Silničáři zatím situaci zvládají, meteorologové však varovali, že v průběhu dne napadne i přes 20 centimetrů. Sníh má padat i v dalších dnech. Na kluzkých vozovkách mají řidiči problémy a postupně přibývá nehod.

Česko zasypává sníhVideo: Novinky

 
Článek

K tragické dopravní nehodě došlo hodinu před polednem u obce Sutice na Semilsku. Jeřáb hasičů se střetl s osobním autem, které po předchozí nehodě zůstalo stát částečně na silnici. „Uvnitř automobilu byla žena, která na následky zranění zemřela,“ informovala mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Zdeňka Štrauchová.

Hasiči s jeřábem mířili k vyproštění jiného auta po dopravní nehodě v Lomnici nad Popelkou. „Hasiči se snažili úhybným manévrem automobilu vyhnout, kvůli silnému sněžení a kluzké vozovce však už nemohli srážce zabránit,“ dodala Štrauchová.

V Libereckém kraji začalo před polednem sněžit a na silnicích přibývá dopravních nehod. Ve 13 hodin z důvodu intenzívních sněhových srážek museli silničáři uzavřít silnici I/10 mezi Tanvaldem a Harrachovem pro nákladní kamionovou dopravu. „Pro osobní a autobusovou dopravu je úsek sjízdný se zvýšenou opatrností,“ uvedl vedoucí dispečer Krajské správy silnic Libereckého kraje Pavel Pospíšil. Na uzavřeném úseku silnice již stojí 6 kamionů, které nemohou vyjet stoupání na Kořenov. Problémy silničáři očekávají v obou směrech.

Nehody po celé republice

Několik kolizí se stalo na hradecké dálnici D11 v obou směrech na úrovni Chlumce nad Cidlinou. Další vozy se srazily například u Zámrsku na Orlickoústecku. Sněžení zkomplikovalo dopravu také na silnici I/37 mezi obcemi Trhová Kamenice a Lukavice na Chrudimsku. Řidiči kamiónů mají ve stoupáních problémy a kolony aut brzdí provoz.

Foto: Policie ČR

Řidička poštovní dodávky u Karlovy Studánky na Bruntálsku je po nehodě vážně zraněná

Řidička poštovní dodávky a také dva senioři z autobusu se zranili při nehodě, která se v úterý dopoledne stala na zledovatělé silnici nedaleko Karlovy Studánky na Bruntálsku. „Řidičku dodávky museli hasiči vyprostit, utrpěla těžké zranění dolních končetin a byla převezena do nemocnice. V autobusu byly lehce zraněny dvě seniorky,“ uvedla mluvčí policie Ivana Křištofová.

Kolem půl dvanácté havarovalo na silnici II/438 u Opatovic na Přerovsku nákladní auto s přívěsem, které převáželo živá kuřata. Komunikace byla kvůli nehodě neprůjezdná v obou směrech.

Před sněhem a kluzkou vozovkou varují silničáři i na brněnské D1.

Problémy v Maďarsku

Kvůli sněhové kalamitě v Maďarsku mají kamióny směřující do země po dálnici D2 zapovězen vjezd. Slovenská strana podle informací ÚAMK nepouští na své území vozidla s hmotností nad 7,5 tuny, která mají namířeno do Maďarska, neboť slovenská odstavná parkoviště jsou přeplněná. Hranice byla otevřena kolem poledne. [celá zpráva]

Foto: Milan Vojtek, Právo

Řidičům nezbývá než čekat

Kvůli sněžení v Polsku byl na přechodu v Náchodě pro kamiony na čas zastaven vjezd do Polska. Po poledni policie musela uzavřít jeden jízdní pruh na silnici na výjezdu z Trutnova.

V pražských ulicích všechny posypové vozy

Pás srážek postupuje přes naše území pozvolna od jihovýchodu, dopoledne začalo sněžit i v hlavním městě.

Pražská Technická správa komunikací (TSK) přijala v očekávání vydatného sněžení mimořádná opatření a vyslala na silnice veškeré posypové vozy. "Zároveň jsme povolali přes 800 pracovníků na ruční úklid chodníků, kteří vyjdou do ulic, jakmile to bude nutné," doplnil mluvčí TSK Tomáš Mrázek.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Srážky na radarech ČHMÚ před 10. hodinou

Meteorologové varovali, že zejména ve východní polovině území může napadnout až 30 centimetrů sněhu. Prozatím ho vesměs napadlo do tří centimetrů.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Sníh zasypal i centrum metropole

Například v Brně vyjelo po půlnoci do ulic všech 21 posypových vozů podniku Brněnské komunikace. Do rána spotřebovaly 450 tun posypových materiálů.

Reklama

Související témata:

Související články

Parkoviště u D2 plnila kalamita kamióny

Jako před vstupem ČR do Schengenského prostoru vypadalo v úterý dopoledne parkoviště u bývalé celnice na dálnici D2 u Lanžhota na Břeclavsku. Důvodem byl...

Výběr článků

Načítám