Hlavní obsah

Janeček zmizel do Alp, jeho Pravá frakce sklidila posměch

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý poslanec ODS Jiří Janeček se svou Pravou frakcí, kterou uvnitř strany minulý týden založil, příliš neuspěl, a to ani u těch spolustraníků, kteří jsou znatelně „napravo“ a dlouhodobě kritizují měkkou politiku vedení.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Janeček na sněmu pražské ODS

Článek

„Každý může založit, co chce. Ale poslední, co potřebujeme, je rozdělovat se na malé frakce. Když si nevíme rady, tak uděláme frakci, pak uvnitř další frakci a pak se rozpadneme na atomy,“ vzkázal Janečkovi šéf senátního klubu ODS Jaroslav Kubera.

Janečkův nápad nezaujal ani rebela v ODS, poslance Jana Floriana.

Z celého srdce jsem se tomu zasmála. Takhle jsem si Tea Party nepředstavovala.
Jana Černochová

„Frakce můžete zakládat ve Sněmovně a v Senátu. Jednotná ODS je jediné, co nás může posunout a vrátit zpět důvěru lidí a členské základny, ne rozhádanost,“ reagoval pro Právo.

„Z celého srdce jsem se tomu zasmála. Takhle jsem si Tea Party nepředstavovala,“ řekla Právu Jana Černochová v narážce na pravicové konzervativní hnutí, které se zformovalo v USA v roce 2009.

Jiní mluví ještě ostřeji. „Je to slepá ulička a hloupost, od které se distancuji. Už to, že Jiří Janeček založil frakci a druhý den odjel na deset dní do Alp, svědčí o tom, že to nemyslel úplně vážně,“ sdělil Právu předseda sdružení ODS v Praze 10 Bohumil Zoufalík.

Právě ten je velkým kritikem současného vedení ODS, zejména předsedy Petra Nečase. Zoufalík před časem vyzval všechny předsedy místních sdružení ODS, aby mezi sebou hledala nové tváře a osobnosti, které by mohly zasednout v příštím vedení ODS.

„Máme 25 tisíc členů. Když se jedno procento zvedne, máme 250 nových lídrů,“ řekl Právu Bohumil Zoufalík, jehož iniciativu Nečas vzal jako útok na svoji osobu.

Od Janečkovy pravé frakce se už dříve distancoval starosta Prahy 11 (kde je Janeček členem) Dalibor Mlejnský.

Šťastný se Janečka zastává

Iniciativu Jiřího Janečka vzal na milost poslanec Boris Šťastný, který současnou politiku ODS též kritizuje.

„Frakce ve stranách jsou ve světě běžnou záležitostí a netřeba je odsuzovat. Je to jeden z mnoha hlasů, které v ODS zaznívají. Mnoho lidí má za to, že problém ODS a katastrofální volební výsledky jsou spojené s odklonem strany doleva, od myšlenky nízkých daní a levného státu,“ uvedl Právu Šťastný.

Ten se však do Janečkovy Pravé frakce přidat nehodlá. „V tuto chvíli spíš se snažím svými názory a postoji působit na vedení tak, aby si situaci uvědomilo,“ řekl poslanec.

Reklama

Výběr článků

Načítám