Hlavní obsah

Zeman je buldok i velebníček, prozrazují sepnuté ruce na fotografii

Jsem schopen vynaložit pro českou společnost mnoho úsilí, ale moc si od toho neslibujte. To Miloš Zeman podle odbornice na řeč těla Elišky Landovské říká svýma rukama na oficiálním prezidentském portrétu, který v neděli zveřejnil.

Rozbor oficiální fotky budoucího prezidenta Miloše ZemanaVideo: Novinky.cz

 
Článek

„Zajímavé je právě postavení rukou. Toto gesto především znamená: já tedy pro vás udělám, co budu moci, ale moc si od toho neslibujte,“ řekla k portrétu Landovská. Tím, že si Zeman drží levou ruku pravou, podle ní jasně demonstruje, že u něho převažuje rozum nad intuicí.

Landovská mluví i k rysům Zemanovy tváře. Podle prostoru mezi obočím, který se nazývá palác kariéry, je kariéra Miloše Zemana harmonická a je schopen do ní vložit mnoho energie.

Podle fotky soudí, že Zeman je schopen mnohem lépe přijímat city, než citové emoce vydávat. Má silnou vůli a překonávání překážek mu nedělá žádný problém. Zřetelně číst se dá i z výrazu v obličeji, kdy si Zeman neodpustil své známé gesto s mírně nakloněnou hlavou.

Foto: Herbert Slavík

Oficiální portrét nově zvoleného prezidenta Miloše Zemana

„Obočí je poměrně široké a vyklenuté, svědčí to o jeho energii. Čím širší obočí, tím snáze prosadí to, co si přeje. I podle nosu není pro pana prezidenta prosazení žádnou neznámou. Široká brada ukazuje na silnou vůli k překonání překážek,“ doplnila Landovská. Portrét je podle fotografů a odborníků na fotografii neobvyklý.

„Po bezprostředním portrétu Václava Havla od Dušana Šimánka a konvenčním, ale neurážejícím portrétu Václava Klause přichází paternalistický kýč. Má ideové rysy volebního klipu Filipa Renče, ale je dokonalejší,“ řekl ČTK vedoucí katedry fotografie na FAMU Robert Silverio.

„Je to pěkné, ale zbytečně ponuré“

Portrét má podle něj vysokou, byť nechtěnou výpovědní hodnotu. Co soudí o gestu se sepjatýma rukama? „Snad má být výrazem zamyšlení, snad naděje, ale ve spojení s těžko uvěřitelným, mírumilovným úsměvem vyznívá silně ,velebníčkovsky‘. Dojem otcovského kněze ještě umocňuje hluboká čerň a skvoucí se bílá. Krásným detailem je rozostření obrysu hlavy, tak oblíbené u portrétů 30. až 50. let,“ popsal svůj dojem Silverio.

„Myslím si, že do této ponuré doby by byl vhodný méně ponurý portrét. Fotografie je trochu depresívní, což Miloš Zeman není, já ho vidím úplně jinak,“ řekl fotograf Jadran Šetlík. Portrét Zemana je nekonformní i podle fotografa Alana Pajera, který dlouhá léta fotil Václava Havla.

„Je to ale velice profesionálně odvedeno, líbí se mi to více než snímky, které byly použité ve volební kampani a na kterých bylo hodně vidět, že byly upravené ve Photoshopu. Je to hezká fotografie,“ řekl Pajer.

Anketa

Líbí se vám oficiální fotografie Miloše Zemana?
ano
54,4 %
ne
45,6 %
Celkem hlasovalo 13239 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám