Hlavní obsah

Vyšetřete, komu solární elektrárny opravdu patří, vyzval Bursík

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo je odpovědný za přehnaně štědrou podporu státu provozovatelům solárních elektráren, se musí vyšetřit. Uvedl to v nedělní Partii ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS). Exministr životního prostředí a místopředseda zelených Martin Bursík žádá od vyšetřování především zjištění, nikoli, kdo na to dal razítko, ale kdo za tím vším stojí.

Foto: Právo

Martin Bursík.

Článek

V nedělních Otázkách Václava Moravce v České televizi Bursík opakovaně zdůraznil, že se musí především vyšetřit, komu skutečně patří velké solární elektrárny, a jaké je napojení těchto majitelů na politiky.

Pokud to podle něho nebude provedeno v rámci trestního oznámení podaného současným vedením Energetického regulačního úřadu, tak sdělil, že takové trestní oznámení podá on sám.

Zdůraznil, že pokud trestní oznámení od současného vedení ERÚ na jeho bývalé úředníky směřuje jen na nějaký vzoreček, podle něhož se neúměrné dotace přidělovaly, je to celé k ničemu. Věří však, že policie, jestliže dostane ten správný podnět, tak je schopna tyto vazby odhalit. [celá zpráva]

O tom, že jen úzká skupina podnikavců už předem věděla, jak neúměrné dotace do fotovoltaiky půjdou, a že kvůli tomu tahali za nitky hýbající politiky, hovoří opakovaně ve svých veřejných zprávách i zpravodajská služba BIS. Samozřejmě bez nějakých konkrétních indícií. Jejich zjištění a prokázání je už na policii.

Fotovoltaická asociace: Největší provozovatel je přece ČEZ!

Výkonná ředitelka České fotovoltaické průmyslové asociace Zuzana Musilová s vyšetřováním vazeb vyjádřila rovněž souhlas, přičemž ale zdůraznila, že podle ní je největším provozovatelem ČEZ, pak ještě jeden velký investor a jinak se, dle jejích slov, jedná především o menší investory. Ti jsou podle ní nyní na nule nebo ve ztrátě, a to v souvislosti s novou solární daní.

Uvedla, že současné vedení ERÚ prý předložilo zmanipulovaný výpočet pro tuto dodatečnou daň a naznačila, že tak byl údajně obelhán i Ústavní soud.

Ve velmi emotivní televizní diskuzi pak řekla, že když je v Česku tak nejisté a nestabilní podnikatelské prostředí, tak ať stát, když teď solární energii nechce, si tedy solární panely vezme zpátky.

Bursík se obává, že skandál s fotovoltaikou zlikviduje podporu všech druhů obnovitelných zdrojů energie, a že se bude ještě navíc v podobě obrovských dotací opakovat při dostavbě jaderného Temelína.

Náměstek Šolc je rozporoval tím, že například vodní zdroje budou nadále podporovány, především pak investičně. Jak ale v Partii řekl ministr životního prostředí Tomáš Chalupa, nepřeje si, aby viděl naši krajinu posetou jen žlutou řepkou a na druhé straně zrcátky s větrníky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám