Hlavní obsah

Malé levicové strany by se měly rozpustit a přejít k ČSSD, míní Zaorálek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek se staví proti sjednocování levicových stran. Naopak by se podle něj měly malé levicové a středolevé strany rozpustit a jejich členové by měli přejít k ČSSD. Řekl to v Otázkách Václava Moravce v České televizi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lubomír Zaorálek v České televizi.

Článek

Otázka sjednocování levice se objevila počátkem týdne poté, co budoucího prezidenta a čestného předsedu levicové strany SPOZ Miloše Zemana navštívila místopředsedkyně sociální demokracie Marie Benešová. Po jednání řekla, že Zeman je myšlence integrace na levici nakloněn. Podle Zaorálka to ale Zeman nemyslí vážně.

Připomněl, že Zeman v 90. letech objížděl sjezdy levicových stran a vyzýval je k tomu, aby se rozpustily a jejich členové rozšířili řady sociálních demokratů. "To si myslím, že tehdy byla docela rozumná politika. Sociální demokracie rostla," uvedl Zaorálek.

Podobně jako Zeman v neděli poznamenal, že by se levicové strany měly rozpustit a vstoupit do ČSSD. "Já bych si přál, abychom tu měli partnery. Já je prostě nevidím. A říkám stejně jako tehdy, tuším, Miloš Zeman: 'Prosím vás, rozpusťte se,'" řekl Zaorálek. Jedinou stranou, která má reálnou šanci něčeho dosáhnout, je ČSSD, dodal.

Zaorálek k rozpuštění vyzval zemanovu stranu SPOZ, stejně jako další levicový subjekt vedený bývalým sociálnědemokratickým předsedou Jiřím Paroubkem NS-LEV 21. SPOZ podle něj nemá zajímavé osobnosti, ani programové body.

Reklama

Výběr článků

Načítám