Hlavní obsah

Průšvih se solární energií bude stát kolem biliónu, přiznal ministr Chalupa

Novinky, rei
Aktualizováno

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa v nedělní debatě v FTV Prima prohlásil, že za průvan v peněženkách daňových poplatníků kvůli vysokým výkupním cenám energie z obnovitelných zdrojů může bývalá vláda expremiéra Jana Fischera. Připustil také, že průšvih se solární energií stál možná až bilión korun a může vést k trestnímu stíhání některých státních úředníků.

Foto: Pavel Karban, Právo

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS).

Článek

„Je to nesmyslný systém, v němž sehrála roli zelená ideologie. Docela dobrý nápad byl brutálně zneužit,“ prohlásil Chalupa.

Ministr upozornil, že to byl klub ODS, který jako jediný ve Sněmovně všemi hlasy v roce 2005 hlasoval proti návrhu zákona o elektřině z obnovitelných zdrojů. Na to však připustil, že v roce 2009 nereagovala vláda na varovné signály o pokřivenosti systému.

Podle Chalupy za současný stav mohou poslanci, kteří v roce 2005 zákon odhlasovali, a poté končící vláda, ve které byla i ODS, a následně vláda premiéra Jana Fischera, které v druhé polovině roku 2009 a v roce 2010 tehdy již hrozivou situaci neřešily.

Ministrova oponentka v debatě, místopředsedkyně sněmovního výboru pro životní prostředí Kateřina Konečná (KSČM), měla námitky. „Byla to hlavně nečinnost dosluhující vlády vedené ODS a vlády premiéra Fischera, kterého ale dosadily ODS a ČSSD,“ poznamenala.

Podnik přijde možná na bilión korun

Chalupa upozornil, že Česko do problému, který daňové poplatníky přijde možná až na bilión korun, zavlekla nejen „nečinnost politická“, ale i „zneužití moci některých úředníků“. Podotkl, že výkupní ceny elektřiny byly pravděpodobně nastaveny výš než zákonné limity. Podle něj je tedy možné, že dojde na vyšetřování některých státních úředníků.

Konečná upozornila, že stát bude mít problém už jen s likvidací fotovoltaických panelů. Chalupa přiznal, že je neexistence fondu na likvidaci solárních panelů problém jeho ministerstva.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám