Hlavní obsah

Odboráři chtějí povolit melouchy pro policisty

Právo, Jakub Troníček

Policistům se možná v blízké době otevře cesta k tomu, aby si mohli ke svému platu legálně přivydělat. Povolení melouchů požadují s odkazem na klesající příjmy policejní odboráři a na rozdíl od minulých pokusů mají reálnou šanci na úspěch, proti totiž není ani policejní prezident Martin Červíček.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Je nejvyšší čas se podívat, jestli příslušné nařízení policejního prezidenta vymezující možnosti výdělečné činnosti pro policisty neupravit. Dá se říct, že zahajujeme diskusi o nové úpravě,“ řekl Právu Červíček.

Zároveň ale dodal, že zcela volné ruce policisté v žádném případě mít nebudou. „Případná výdělečná činnost samozřejmě nesmí znamenat střet zájmů a nesmí být v rozporu se služebním zákonem,“ upozornil policejní prezident.

Že by tak policista např. ve volném čase dělal vyhazovače, ochranku nebo soukromé očko, je podle něj zcela vyloučené. Dosud si policisté smějí přivydělávat pouze přednáškami nebo publikační činností.

„Uvědomuji si, že je potřeba upravit ten stav tak, aby policisté nebyli svázaní zbytečnými zákazy. Ale na druhou stranu nepřipustím, aby případná výdělečná činnost byla v rozporu s posláním policisty,“ doplnil Červíček.

Podnikání by bylo i dál tabu

Podle šéfa nezávislých policejních odborů Milana Štěpánka by povolení přivýdělků mohlo pomoci zejména policistům z těch nejnižších platových tříd.

„V posledních letech došlo k výraznému snížení jejich služebního příjmu a mnozí z nich se dostávají do neřešitelné finanční situace, kdy např. nejsou schopni splácet úvěry, které si sjednali v době vyššího příjmu svých rodin,“ uvedl Štěpánek s tím, že taková situace je i rizikovým korupčním faktorem.

Štěpánek zároveň vysvětlil, že policisté by si podle představ odborářů směli přivydělávat pracemi vykonávanými na základě pracovní smlouvy, dohody o pracovní činnosti nebo dohody o provedení práce. „Podnikat by ani nadále nesměli,“ doplnil Štěpánek.

Ministr Kubice je zatím zdrženlivý

Konkrétní podoba nové úpravy podle něj bude výsledkem nadcházejících diskusí. Důležitý bude v této souvislosti také názor ministra vnitra Jana Kubiceho a právě ten v minulosti podobným návrhům příliš nakloněn nebyl.

„O žádné nové iniciativě v tomto směru nevím a vyjádřím se k ní až v momentě, kdy budu mít k dispozici konkrétní informace,“ vzkázal k tomu v pátek Kubice přes svého mluvčího Pavla Nováka.

Povolení melouchů zkoušeli odboráři v minulosti prosazovat opakovaně, u předchozích policejních prezidentů Oldřicha Martinů a Petra Lessyho ale pokaždé s touto iniciativou narazili.

Anketa

Mají mít policisté možnost vedlejšího výdělku?
Ano
67,1 %
Ne
31,5 %
Nevím
1,4 %
Celkem hlasovalo 7131 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám