Hlavní obsah

Silnice v Česku zasypal sníh, řidiči musí být opatrní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Silnice na většině území Česka mohou být namrzlé a silničáři proto motoristům radí jezdit se zvýšenou opatrností. Na Plzeňsku v noci na sobotu napadlo až 10 centimetrů sněhu.

Článek

Silnice na severu Čech jsou v sobotu ráno sjízdné, silničáři ale radí opatrnost. Teploty hlavně v horských oblastech klesají až k deseti stupňům pod bodem mrazu, na Jizerce v Jizerských horách naměřili v noci až mínus 17 stupňů. Silnice mohou namrzat. Na západě v oblasti Žatecka a Lounska se objevují sněhové přeháňky, které by se měly podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) postupně rozšířit na celé území severních Čech.

V Libereckém kraji je ráno většinou skoro jasno a bez srážek a teploty se pohybují od čtyř do osmi stupňů pod nulou. Hlavní tahy jsou většinou holé a vymrzlé, místy mohou být vlhké po chemickém ošetření. Pozor by si měli dát motoristé, kteří pojedou do hor na prázdniny. Na silnicích nižších tříd leží zledovatělá vrstva ujetého sněhu.

Na Ústecku sněží

V Ústeckém kraji je většinou oblačno až zataženo a na západě se objevuje sněžení. Teploty se pohybují od tří do deseti stupňů pod nulou. Hlavní tahy jsou většinou holé, na Žatecku a Lounsku leží i na hlavních tazích rozbředlý sníh a motoristé by tam měli jezdit se zvýšenou opatrností. Žádné nehody však zatím podle informací z policie hlášeny nejsou.

Regionální tahy od středních poloh Vsetínska stále pokrývá nesouvislá vrstva ujetého sněhu, jejíž výška na horách dosahuje až patnácti centimetrů. Místy jsou vyjeté i ledové koleje. Viditelnost navíc snižují mlhy. Motoristé by proto měli volit opatrnou jízdu.

Se zbytky sněhu se řidiči setkají i na některých menších cestách ve vyšších polohách Zlínska a Kroměřížska. Ostatní komunikace v kraji jsou holé, suché a vymrzlé. V regionu je oblačno až zataženo, místy fouká slabý vítr. Teplota se ráno pohybovala od minus osmi do minus dvou stupňů Celsia, přes den by se měla být kolem bodu mrazu.

D1 na Vysočině je sjízdná bez problémů

Řada jihočeských silnic stále zůstává sjízdná pouze se zvýšenou opatrností. Platí to především o komunikacích nižších tříd. Naopak bez omezení mohou řidiči cestovat po vozovkách I. třídy na Českobudějovicku, Táborsku, Písecku a Jindřichohradecku.

V noci z pátku na sobotu se v porovnání s předchozími dny opět lehce ochladilo. Teploty se po ránu v Jihočeském kraji pohybovaly od minus pěti do minus 12 stupňů Celsia.

Silnice nižších tříd na Vysočině jsou sjízdné pouze se zvýšenou opatrností. Na Žďársku a Pelhřimovsku leží na vozovkách vrstva zledovatělého nebo ujetého sněhu krytá posypem, vyplývá z dnešních informací dispečinku správy a údržby silnic.

Komunikace I. třídy jsou sjízdné bez omezení. To platí také o dálnici D1, její povrch je holý. Teploty na Vysočině se po ránu pohybovaly od minus čtyř do minus šesti stupňů Celsia.

Některé silnice druhé a třetí třídy na severu Olomouckého kraje stále pokrývá ujetý sníh. Motoristé se s ním setkají v horských a lesních úsecích Šumperska a Jesenicka, například u Petrovy boudy nebo na Rejvízu.

Ostatní komunikace v regionu jsou převážně holé, suché, vymrzlé a sjízdné bez omezení. V kraji je polojasno až zataženo, místy fouká slabý vítr. Teplota se ráno pohybovala od minus devíti do minus jednoho stupně Celsia.

Na Plzeňsku napadlo až 10 cm sněhu

Na silnicích ve vyšších polohách Královéhradeckého a Pardubického kraje leží uježděná vrstva sněhu, která je místy zledovatělá. Silničáři doporučují motoristům zimní výbavu, všechny cesty na východě Čech jsou však se zvýšenou opatrností sjízdné.

Hlavní silniční tahy jsou mokré po chemickém ošetření či vymrzlé, například na Hradecku upozorňují silničáři, že cesty mohou vlivem slabých sněhových přeháněk namrzat. Vrstva uježděného sněhu ve vyšších polohách Krkonoš, Orlických či Železných hor je krytá interním posypem. Na východě Čech bylo dnes ráno zataženo, teploty klesly až 10 stupňů Celsia pod bodem mrazu.

Sněžení a sněhové přeháňky komplikují od časného rána situaci na silnicích v Plzeňském kraji. Místy napadlo až deset centimetrů nového sněhu. Zhoršená sjízdnost je zejména na silnicích nižších tříd na severním Plzeňsku, v Plzni a na Tachovsku. Také na dálnici D5 mohou být zbytky rozježděného sněhu. Řidiči by měli věnovat jízdě zvýšeno pozornost.

Na Klatovsku, Domažlicku či jižním Plzeňsku většinou nespadlo tolik sněhu, i tam jsou silnice většinou se zbytky sněhové břečky po chemické údržbě. Na severním Plzeňsku a Tachovsku je na hlavních tazích rozsolená sněhová břečka, vedlejší silnice mohou mít místy sněhovou vrstvu.

Všechny silnice v Karlovarském kraji jsou po sněžení se zvýšenou opatrností sjízdné. Většinou jsou mokré nebo se zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření. V kraji sněžilo zejména v noci, nyní podle ní srážky většinou už ustávají. Cestáři jsou v terénu celou noc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám