Hlavní obsah

Chřipková epidemie dosáhla vrcholu, hlásí několik krajů

Aktualizováno

Počet lidí nakažených chřipkou zůstává už několik týdnů vysoký. V některých krajích epidemie údajně dosáhla svého vrcholu a počet nemocných by měl v příštích týdnech klesat. Zemřelých v souvislosti s chřipkou je celá řada.

Foto: Bradley C. Bower, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Oproti minulému týdnu například vzrostl počet nemocných s chřipkou o 30 procent ve Zlínském kraji. Respirační onemocnění tam trápí 2 528 ze 100 tisíc obyvatel, což je o osm procent více než na konci minulého týdne. Hygienici k pátku evidují ve Zlínském kraji 19 vážných průběhů chřipkových onemocnění, z toho šest úmrtí.

"Právě jsme na vrcholu epidemie, od následujícího týdne by mělo dojít k poklesu nemocnosti," řekla vedoucí protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Hana Tkadlecová.

Epidemie podle ní trvá většinou šest až osm týdnů. "Zvýšená nemocnost nad 1 500 lidí na 100 000 obyvatel trvá letos už čtyři týdny, takže se nijak nevymykáme," řekla hygienička. Další čtyři týdny by měla ještě zvýšená nemocnost trvat, postupně by však počet nemocných měl klesat.

Nemoc odezněla u dětí a přešla na dospělé

V Pardubickém kraji v uplynulém týdnu skončila epidemie akutních respiračních onemocnění. Výskyt chorob klesl o pětinu. Nemocnost je teď menší u dětí školního věku a naopak u dospělých lidí se zvýšila o polovinu. Řekla to vedoucí protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice v Pardubicích Olga Hégrová.

Virus se postupně přenáší z dětí na dospělé, proto je teď nemocnost u dospělých vyšší téměř o 50 procent. Nejhorší je situace na Svitavsku, kde vyhledalo lékaře o 80 procent víc dospělých pacientů. "Předpokládám, že dva tři týdny bude nemocnost ještě významná," dodala Hégrová.

Od začátku roku evidují hygienici v kraji 16 závažných případů onemocnění chřipkovými viry. Minulý týden přibylo sedm pacientů, z toho čtyři na Svitavsku a tři na Orlickoústecku. Dosud v kraji zemřeli dva starší lidé na komplikace při souběhu chřipky a původního onemocnění.

Na Vysočině zemřeli tři lidé

Na závažné onemocnění chřipkou typu AH1N1 zemřeli na Vysočině už tři lidé. Počet akutních respiračních onemocnění v kraji tento týden překonal hranici epidemie. S virózami ulehlo 1 715 lidí v přepočtu na 100 tisíc obyvatel, což je o 7,5 procenta víc než minulý týden. Kvůli chřipkám jsou zakázány návštěvy ve všech nemocnicích a v řadě domovů pro seniory a sociálních zařízeních v kraji. Uzavřeny jsou i některé školky.

Na chřipku v Olomouckém kraji zemřelo už sedm lidí. Počet lidí s akutními respiračními chorobami v regionu oproti předcházejícímu období ale mírně poklesl. Ve většině nemocnic kvůli epidemii stále trvá zákaz návštěv.

Hygienici evidují k pátku během současné chřipkové sezony zatím 18 případů onemocnění s klinicky závažným průběhem. Z toho sedm lidí do dneška zemřelo. O týden dříve registrovali případů se závažným průběhem 11, přičemž do té doby evidovali tři lidi, kteří v souvislosti s chřipkou zemřeli. "Jde především o starší lidi s jiným závažným zdravotním onemocněním, například s onemocněním srdce," řekla Růžena Haliřová z krajské hygienické stanice.

Nemocných v Karlovarském kraji přibylo

V Karlovarském kraji v tomto týdnu mírně přibylo akutních respiračních onemocnění. Stále jsou nejrozšířenější mezi dětmi, nejvíc na Sokolovsku. Na 100 tisíc obyvatel nyní v kraji připadá 949 nemocných.

Před týdnem statistiky krajské hygienické stanice uváděly 889 případů na 100 tisíc obyvatel. Nemocné jsou zejména předškolní děti, kde je průměrná nemocnost 4 538 nemocných na 100 tisíc obyvatel.

Celkem už bylo od počátku roku v kraji zjištěno 51 laboratorně potvrzených případů chřipky, z toho 45 typu H1N1. Z nich bylo 13 zhodnoceno jako chřipkové onemocnění s klinicky závažným průběhem. V minulých týdnech už na následky chřipky zemřeli v Karlovarském kraji čtyři lidé.

Počet nemocných na jihu Moravy se nezvyšuje

Počet lidí s chřipkovými nemocemi se na jihu Moravy od minulého týdne nezvýšil. Nyní připadá 2 447 nemocných na 100 tisíc obyvatel. Po rychlém růstu nemocných v posledních týdnech tak počet stagnuje. "Přibývá ale nemocných ve střední věkové skupině a mezi seniory," řekla Radka Boháčová z Krajské hygienické stanice Brno.

V kraji se vyskytly i vážné případy. Několik pacientů v posledních týdnech na chřipku zemřelo. Nemocnost se zřejmě v příštím týdnu zvyšovat nebude. "Mají na to vliv prázdniny, kdy děti nechodí do školy a řada dospělých si vezme dovolenou z práce. Čekáme, že se počty sníží nebo budou stagnovat. Je to ale umělé," dodala Boháčová.

Ve středních Čechách zemřeli v týdnu čtyři lidé

Ve Středočeském kraji v uplynulém týdnu podlehli chřipce čtyři lidé. Od začátku roku si chřipka v regionu vyžádala devět obětí. Počet nemocných se však v uplynulém týdnu snížil. V regionu bylo 1 670 nemocných na 100 tisíc obyvatel, což je o 3,6 procenta méně. Počet nemocných je stále nad hranicí epidemie, kvůli které platí zákazy návštěv v mnoha nemocnicích a dalších zařízeních.

Celkový počet hlášených chřipkových onemocnění v hlavním městě se tento týden oproti předchozímu týdnu téměř nezměnil. Přibylo nemocných školáků a předškolních dětí, v ostatních věkových skupinách počty onemocnění klesly. Laboratorně byla potvrzena chřipka u 32 lidí, z nich čtyři byli se závažným průběhem v nemocnici na dýchacích přístrojích. Nikdo tento týden na chřipku v Praze nezemřel.

Na komplikace způsobené chřipkou zemřel v uplynulém týdnu v Moravskoslezském kraji jeden člověk. Hygienici navíc nově evidují 11 případů závažného onemocnění chřipkou. Nemocnost v kraji v tomto týdnu přesto poklesla o šest procent. I tak nadále platí vyhlášená epidemie. Během ní v celém kraji zemřelo už pět lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám